Dočasně zastavit klimatickou změnu by stálo 300 miliard dolarů - částku na zbrojení na 60 dní

Jedinou cestou, jak zastavit ničivé změny klimatu, je přechod na obnovitelné zdroje, shodují se vědci. Problém je, že klimatická krize se prohlubuje tak rychle, že na to není dostatek času. Experti OSN nyní ukázali jednoduchou cestu, jak čas získat.

Tomáš Vondra

29. 10. 2019

Zastavit přibývání skleníkových plynů a darovat tak lidstvu dalších dvacet let adaptace navíc. Tento cíl je splnitelný a ne příliš drahý - stál by pouhých 300 miliard dolarů, což je částka odpovídající HDP Chile nebo světových nákladům na zbrojení utraceným během dvou měsíců. Plán vznikl v odborných pracovištích klimatologů z Organizace spojených národů. 

Tato částka by nešla do zelených technologií, ani by díky ní nevznikla nějaká zázračná technologie, ale využilo by se jí na vázání uhlíku do půdy, což je celé věky známý přístup, který byl ale zcela zanedbávaný. 

“Ztratili jsme biologickou funkci půd. A musíme to napravit,” uvedl Barron J. Orr, který výzkum vedl. “Pokud to totiž uděláme, proměníme půdu v součást velkého řešení klimatické změny. 

Podle Reneho Castra Calazara z OSN se lidstvu podařilo degradovat asi 2 miliardy hektarů půdy po celém světě - jak jejím zneužíváním, deforestací a dalšími faktory. Přitom je možné a technicky realizovatelné poměrně rychle vrátit život téměř polovině tohoto území, asi 900 milionům hektsrů země. 

Pokud by se země vrátila k biologicky pozitivnímu užívání, jako jsou obyčejné rostliny nebo stromy, přeměnilo by to na uhlík tolik biomasy, že by to mohlo stabilizovat emise oxidu uhličitého na 15-20, spočítali experti. Planetu ani lidstvo by tento krok nezachránil - ale dalo by nám to více času změnit zacházení s energiemi a přejít na obnovitelné a udržitelné technologie, které jsou uhlíkově neutrální. 

“Je to realizovatelné s dostatkem politické vůle a asi 300 miliardami dolarů,” uvedl Castro Salazar.