Lamborghini vsadilo na hybrid. Supersporťák má místo baterie superkondenzátor

Že je budoucnost automobilismu elektronická, dokázal i dlouholetý odpůrce elektromobility, italská automobilka Lamborghini.

Tomáš Vondra

21. 10. 2019

Lamborghini na podzim představilo hybridní Lamborghini Sián, nejsilnější a nejrychlejší vůz, který kdy v této stáji vznikl. Jeho monstrózní výkon 819 koní i další parametry, jako je například maximální rychlost přes 350 kilometrů za hodinu, ukazují, že to rozhodně nebude žádný přelom v úspornosti energií, ale spíše zajímavá ukázka, čeho všeho jsou elektromobily schopné a kde leží jejich hranice. Co říkáte třeba na zrychlení z nuly na stovku za 2,8 sekund?

Jedná se vůz kategorie supersport – to znamená, nic rychlejšího, nadupanějšího a agresivnějšího by se na silnicích už potkat nemělo. Od klasických elektromobilů a hybridů se liší především tom, že namísto obvyklých li-ion baterií je vybavený takzvanými superkondenzátory. Lamborghini si tuto technologii vyzkoušela už u modelu Aventador, který je v mnoha ohledech předchůdcem Siánu, ale tentokrát mají kondenzátory desetkrát vyšší kapacitu.

Základem vozu je benzínový spalovací motor, osvědčený V12, ale navíc má Sián pohon elektrický, který kombinuje elektromotor a superkondenzátory. Ten má pouhých 34 kilogramů a byl vyvinut s ohledem na maximální výkonnost. Díky cenně Siánu nebyli vývojáři odkázáni na běžná omezení, na která jsou zvyklí konstruktéři normálních sériových elektromobilů a hybridů. Při očekávaném agresivním způsobu jízdy to znamená, že elektromotor bude využívaný dost intenzivně: nakopne vůz k ještě vyšší rychlosti a výkonu, když to bude zapotřebí – výrobce to popisuje, že Sián „bude na steroidech“. Elektromotor se ale bude také využívat při pohybu nízkou rychlostí, například v městské zácpě nebo při parkování, aby majitel nerušil sousedy typickým řevem vytuněného spalovacího motoru.

Lamborghini Sián představila oficiálně na autosalonu ve Frankfurtu, kde vzbudil tento vůz intenzivní zájem – dokazuje to i fakt, že všech 63 vozů tohoto typu, které vzniknou, už bylo prodáno... Automobilka ale plánuje, že by elektromotory na urychlování vozů využívala i v dalších modelech, které teprve vzniknou.