Solární nabíječky na čundr i do kempu: nabijí iPhone i televizor

Trampy, které nabíjí krásy přírody, tímto asi neoslovíme, ale pro nás ostatní, kteří nějakou tu věc nabít potřebujeme, jsme připravili průvodce solárními panely na cesty. Co si můžete vzít na trek a co do kempu?

Tomáš Vondra

21. 7. 2017

Klasický čundrák na vandr elektřinu moc nepotřebuje. Ale co když na výletě potřebujete nabít baterky do foťáku, chcete si párkrát dobít telefon nebo je třeba zásobovat elektřinou nějaké další nezbytně potřebné přístroje? Není nic jednoduššího a praktičtějšího než solární nabíječky.

Chcete solární nabíječku vyhrát? Zapojte se do naší soutěže!



Pokud si kempování a výlety spojujete spíš s komfortem než s tím, že se vzdáte všech výhod civilizace, jsou pro vás solární panely jako dělané. Jen rovnou varování: tato technologie sice v posledních letech udělala obrovský pokrok, ale nemějte příliš velká očekávání – i když vám to bude nějaká reklama slibovat, tak ledničku nebo stanové vytápění jimi prostě nenabijete.

Kolik vám toho vyrobí?

Tohle je základní otázka, na níž není vůbec snadná odpověď. Množství energie, kterou solární panel vytvoří, záleží totiž nejen na jeho kvalitě, ale také na počtu hodin, kdy dostatečně jasně svítí slunce. Obecně platí, že čím blíže k rovníku, tím je tato hodnota vyšší – naopak směrem severně slábne. Velkou roli však také hraje oblačnost; kvůli tomu není tato situace vůbec jednoduchá. Rozdíly jsou poměrně značné – například v Anglii je délka slunečního svitu asi 1 200 hodin ročně, ve Středomoří víc než 2 500. Česká republika je na tom podobně jako zmiňovaná Anglie.

Pokud přemýšlíte, jestli si vzít pod stan solární panely, zvažte tedy nejdříve, kam jedete. V rozhodnutí by vám mohla pomoci tato mapa.

Pro výlety po České republice nebo Řecku se tedy solární nabíječky rozhodně vyplatí. Jestli jedete na podzim třeba do Finska, přibalte si s sebou radši další řešení. Třeba tuto vodní miniturbínu, o které jsme psali dříve.

Když si potřebujete dobít mobil: stačí malé panely

Jednoznačným leadrem trhu je v oblasti malých solárních panelů Solar Joos Orange. Tento solární systém je nesmírně odolný a pro cestování speciálně upravený – vše je vodotěsné a nárazuodolné, panely by měly odolat i největším kroupám. Panely jsou značně výkonné a v testech bylo několikrát prověřeno, že dokáží nabít iPhone z nuly na stovku během pouhé hodiny. Poměrně účinně nabíjí i ve stínu nebo pod mrakem. Součástí systému je baterie (20Wh/5400mAh), která se na přímém slunečním světlem nabije za 12 hodin. Nejde však o dostatečný výkon na to, aby se nabil přenosný počítač, na to si musíte najít silnější stroj.

 

Pokud chcete vyzkoušet nabíjení svého iPhonu ve městě nebo příměstských výletech, můžete zvolit designovou solární nabíječku od korejského startupu YOLK. Velmi lehké a tenké plátky solárních panelů lze k sobě spojit pomocí magnetického spoje, a zvýšit tak výkon nabíječky. V e-shopu YOLK také nabízí malou baterku, která vám pomůže odložit sluneční energii na noc.

Na dobití počítače: středně velké a kompaktní

I středně velké panely ještě mohou být docela kompaktní. Důkazem je Goal Zero Nomad 13, který dokáže hravě nabít laptop nebo notebook. Také tyto panely jsou vodotěsné a odolné proti poškození. Goal Zero Nomad 13 je skládací solární panel s monokrystalickými články, který je schopen přímo dodávat energii do většiny USB a 12V přístrojů, mezi které patří například chytrá zařízení, navigace či audio přehrávače. Co víc, Nomad 13 je schopen rozdělit akumulovanou energii mezi porty rovnoměrně, abyste byli schopni nabíjet spotřebiče simultánně. Nízká hmotnost a kompaktní rozměry řadí výrobek do kategorie vysoce mobilních outdoorových příslušenství. V českých obchodech se jeho cena pohybuje lehce nad 4 000 korunami.

Do kempu jak dělaný

Pokud potřebujete ještě víc šťávy, třeba do kempu, kde máte více přístrojů, pak byste se měli poohlédnout po něčem, jako je Unisolar 128. Tenký, flexibilní, srolovatelný panel je schopný vyrábět až 128 Wattů energie, takže vám při dostatku slunečního světla nabije prakticky cokoliv. Je navržený tak, aby se dal přehodit přes střechu stanu, takže vám vlastně vznikne jakási improvizovaná solární střecha. Cena se pohybuje kolem 5 000 korun, v ceně však nejsou baterie.

Zdroj: vlastní