Tesla 3 porazila v bezpečnosti konvenční vozy - včetně škodovky

Nezávislá organizace Euro NCAP publikovala výsledky bezpečnostních a nárazových testů Tesly 3. Hodnotitelé ocenili vůz Elona Muska jedním z nejlepších hodnocení zejména v kategorii bezpečnostních asistentů.

Martin Prax

12. 7. 2019

Hodnotitelé vyzdvihli například aktivní systémy pro odvrácení kolize. „Model Tesla 3 dosáhl jednoho z nejlepších hodnocení v kategorii bezpečnostních asistentů, které jsme dosud mohli vidět. Systém ochrany před kolizí je prvotřídní, autonomní systémy nouzového brzdění a varování před kolizí vykazují vysokou úroveň provedení,“ uvedl k výsledkům Matthew Avery, ředitel výzkumu společnosti Thatcham Research. 

Ve vysokém hodnocení se odrazily také pokročilé technologie autopilota, mezi které patří hlídání jízdních pruhů nebo slepých úhlů. Tesla 3 získala v kategorii bezpečnostních asistentů úctyhodných 94 bodů ze sta. Například také testovaný model Škoda Scala dosáhl na pouhých 74 bodů, Mercedes-Benz GLE na 78 a Kia Ceed (s bezpečnostním balíčkem) na 73. 

V testu Euro NCAP dopadly na jedničku také další důležité faktory bezpečnosti vozu. Ochrana dospělých osob získala 96 % a ochrana dětí 86 %. Podle Matthewa Averyho těží tesla z konstrukce elektrického vozidla. Tesle pomáhá nízké těžiště vozu nebo absence klasického spalovacího motoru pro absorbování energie nárazu. 

Podiívejte se na video z testů Tesly 3: https://www.youtube.com/watch?v=cMiZa3HgRVE 

Téměř sto tisíc vozů

 Tesle se daří také v prodeji svých vozů. Začátkem července publikované výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku ukazují nárůst výroby na 87 tisíc elektromobilů a dodávky zákazníkům na 95 tisíc. Páteř produkce tvoří právě modelová řada Tesla 3, která představuje přes 82 % automobilů vyjíždějících z výrobních linek.





Zdroj: https://www.euroncap.com/en/results/tesla/model-3/37573