Solární elektrárny se vrací do českých rukou

Investiční skupina Jufa pokračuje v solárních nákupech: poslední akvizicí se stala dvojkou na českém trhu.

TZ

29. 6. 2019

Česká investiční skupina Jufa získala do svého portfolia pět nových solárních parků o celkovém výkonu 12 megawatt (MW). Fotovoltaické elektrárny koupila od polského fondu EQUES Fotovoltaica. Pod skupinu Jufa aktuálně spadají solární elektrárny s celkovým výkonem 82 MW. Jufa tak předběhla Energy21 a stala se dvojkou na českém solárním trhu za Skupinou ČEZ. 

Investiční skupina Jufa získala nákupem například FVE Čenkov o výkonu 3,3 MW na Táborsku. Další stojí u Jílovice na Českobudějovicku o výkonu 3,4 MW nebo FVE Petkovy na Mladoboleslavsku o výkonu 3 MW. 

Slunce v českých rukách 

„Nákupem od polského fondu se pět solárních elektráren vrací do českých rukou a tím jsme zvýšili námi spravovaný celkový výkon solárních parků na 82 megawattů. Během dvou let jsme z investiční skupiny Jufa vytvořili druhého nejsilnějšího hráče na českém fotovoltaickém trhu,“ uvedl k úspěchu Jan Chrenko, spoluvlastník investiční skupiny Jufa. „Nadále jsme otevřeni posilování v oblasti solární energetiky, ale také dalších typů obnovitelných zdrojů. Současně se budeme soustředit na optimalizaci provozu našich fotovoltaických elektráren,“ dodal Jan Chrenko. 

Investiční skupina Jufa během minulých dvou let zvýšila nákupy počet svých solárních parků na 32. Mezi významné akvizice patří například nákup jedné z největších českých solárních elektráren, fotovoltaické elektrárny Brno Tuřany s instalovaným výkonem téměř 22 megawattů. V konkurenci dalších zájemců se skupina Jufa prosadila mimo jiné díky svému vysoce profesionálnímu přístupu a detailní znalosti oboru solární energetiky v Česku. 

„Jsme vlastníci solárních elektráren s naprosto průhlednou vlastnickou strukturou a náš zisk vždy reinvestujeme v České republice. Naším cílem je postupný rozvoj obnovitelných zdrojů, které chápeme jako čistý zdroj energie pomáhající nahrazovat fosilní paliva,“ doplňuje k aktivitám skupiny Jufa druhý ze spoluvlastníků Jiří Fast. 

Investiční skupina Jufa je českou investiční skupinou, která patří mezi nejrychleji rostoucí vlastníky solárních elektráren v České republice. Její hlavní činností je energetika – zejména obnovitelné zdroje energie se zaměřením na fotovoltaické elektrárny. Po více než deseti letech působení v oboru těží ze zkušeností s developmentem, výstavbou, optimalizací výroby a akvizicí projektů v oblasti využití solární energie. Skupina Jufa je také dlouhodobým členem Solární asociace.