Skvělá Amerika: obnovitelné zdroje konkurují uhlí, Trumpovi navzdory

Obnovitelné zdroje si postupně budují svou pozici na energetickém trhu. Jejich dynamický rozmach začal teprve v minulém desetiletí a přitom již dnes umí v řadě států nahradit podstatnou část fosilních paliv. Jedním z úspěšných příkladů rozvoje obnovitelných zdrojů jsou USA. Růst větrných a solárních elektráren nastartovala příznivá politika předchozího prezidenta Baracka Obamy a rozvoj nenarušily ani kroky Donadla Trumpa, které se snaží oživit fosilní průmysl.

Martin Prax

16. 5. 2019

Ve Spojených státech podporuje prezident Donald Trump návrat k uhlí. Jenže realita trhu jde opačným směrem: cenově dostupné projekty větrných nebo solárních elektráren rostou i během Trumpova volebního období. Letos v dubnu pak přišel významný milník: obnovitelné zdroje vyrobily poprvé větší množství elektřiny než uhelné elektrárny. Institut pro energetickou ekonomiku a finanční analýzu odhaduje, že zelené zdroje vyrobí v dubnu 2,32 terawatthodin děnně (TWh/den) a na květen předpokládá výrobu dalších 2,27 TWh/den. To je více než dodají uhelné elektrárny (2 TWh/den, resp. 2,24 TWh/den). 

Dílčí úspěch obnovitelných zdrojů předznamenává dlouhodobý trend ústupu uhlí, které bylo kdysi významným prvkem americké elektroenergetiky. Ještě v roce 2010 tvořila uhelná elektřina 45% podíl na trhu, v roce 2018 klesla pod třicet procent. Do konce desetiletí se očekává pád na 24 %. Uvolněný prostor zabírají právě obnovitelné zdroje energie. 

Obnovitelné zdroje dohání uhlí 

Výstavba zelených zdrojů energie dává ekonomický smysl. V březnu publikovala společnost Energy Innovation analýzu, ze které vyplývá, že dvě třetiny amerických uhelných elektráren produkují elektřinu pro domácnosti za vyšší cenu, než jakou mohou nabídnout lokální projekty větrných nebo solárních elektráren. „Existuje obrovský potenciál pro větrnou a solární energii, který nahradí uhlí a zároveň ušetří lidem peníze,“ shrnuje závěry analýzy její spoluautor Mike O'Boyle. Zpráva předpovídá, že v roce 2025 bude celých 85 % uhelných elektráren dražších než větrné nebo solární elektrárny.

Podle oficiální statistiky vyrobily obnovitelné zdroje v USA loni rekordní množství elektřiny: 742 milionů megawatthodin (MWh) elektřiny, což je téměř dvojnásobek oproti roku 2008. Loni tak dosáhly podílu necelých 18 % na trhu s elektřinou.

Rozvoj obnovitelných zdrojů bude nadále posilovat americké ministerstvo energetiky, na začátku letošního roku totiž uvedlo, že pro letošní rok tvoří uhlí mezi vyřazovanými zdroji 53 %, zemní plyn 27 % a jaderné zdroje 18 %.

 Dva miliony solárních střech

Jedním ze symbolů americké zelené revoluce je osazení střech solárními panely. Ne nahodou proto jako symbol svého úsilí o ochranu klimatu nechal prezident Obama nainstalovat menší fotovoltaickou elektrárnu také na jedno z křídel Bílého domu.

V roce 2016 překročil počet fotovoltaických instalací na střechách milník jednoho milionu instalací a letos se dostaly na úctyhodný dvojnásobek. Analytici společnosti Wood Mackenzie spolu s Americkou solární asociací pak předpokládají, že do roku 2024 bude ve Státech až čtyři miliony solárních střech.

Prvním státem, kde se fotovoltaika v USA prosadila, byla slunná Kalifornie. Právě v tomto státě tvořil podíl instalací z prvního milionu celou polovinu. Dnes se však solární energetice daří také v Arizoně, New Yorku nebo Massachusetts.

 Změna zdola

Americký trh je dobrým příkladem, že se mohou obnovitelné zdroje prosadit i přes odpor vlády. Symbolem proměny amerického trhu je například také společnost Xcel Energy. Tento velký obchodník s elektřinou se sídlem v Minnesotě působí v devíti státech a zásobuje energií 3,6 milionu zákazníků. Xcel Energy se jako vůbec první velká energetická společnost v USA koncem loňského roku přihlásila k plánu postupně přejít na výrobu energie se 100% nulovými emisemi do roku 2050.

Není však sama. Northern Indiana Public Service Company je další energetická společnost, která loni  oznámila, že do deseti let zavře všechny své uhelné elektrárny. Aktuálně přitom uhlí tvoří 65 % jejího portfolia.

Dalším důkazem změny zdola je zájem amerických měst realizovat opatření na ochranu klimatu. Více než 300 měst a okresů se přihlásilo k řešením, která mají zajistit snižování emisí. Stovka z nich má závazek, že postupně zajistí pro své obyvatele 100% obnovitelnou energii. Šest amerických měst – Aspen, Burlington, Georgetown, Greensburg, Kodiak Island a Rockport – již dnes mají čistě zelenou energii.

Právě růst široké koalice firem a měst, které mají zájem o rozvoj udržitelné, moderní energetiky navzdory centrální vládě může také inspirovat Českou republiku. Není to dlouho, co se Miloš Zeman během návštěvy Karlovarského kraje vyjádřil, že obnovitelné zdroje nemají budoucnost. Realita na americkém trhu však ukazuje, že mohou konkurovat uhlí i bez podpory prezidenta.

FOTO Ileen Kennedy/ National Guard