Nabere solární energetika nový dech? Příležitosti představí dubnová konference

Solární energetika patří mezi dynamicky se rozvíjející obory energetiky. Jenže v Česku v posledních letech silně stagnuje. A to i přesto, že cena solárních panelů klesla o desítky procent. Aktuální výzvy a příležitosti, které mohou nastartovat novou etapu české fotovoltaiky budou tématem konference Solární energetika a akumulace 2019.

Martin Prax

31. 3. 2019

Čtvrtý ročník prestižní konference, kterou pořádá Solární asociace, bude zasvěcen zejména dopadům nové české a evropské legislativy na solární energetiku a dále pak trendovým oblastem, jako jsou aukce, akumulace energie, digitalizace či elektromobilita.

Mezi úvodní hosty patří Richard Brabec, místopředseda vlády a ministr životního prostředí, náměstek ministryně průmyslu René Neděla nebo Marian Jurečka, místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

Fotovoltaika v Evropě

Evropský rámec rozvoje moderní energetiky, kde má nezastupitelné místo právě fotovoltaika, představí Pierre Loaec z ředitelství pro energetiku Evropské komise a Aurélie Beauvais z evropské platformy národních solárních asociací SolarPower Europe. Zahraniční zkušenosti s rozvojem akumulace, fotovoltaiky a elektromobility nabídnou pohledy zástupců německé spolkové asociace pro akumulaci a nizozemské solární asociace. Bezesporu zajímavý směr využití rozvoje solárních instalací spojených se zemědělskými podniky, takzvanou agrofotovoltaiku, představí prezentace společnosti Next2Sun.

Nebudou chybět ani aktuální témata, která se týkají současných projektů provozovaných fotovoltaických elektráren v Česku. Posluchači se dozví vše o očekávaných kontrolách údajné překompenzace i probíhajících kontrolách Státní energetické inspekce a Energetického regulačního úřadu. Debatovat se také bude o možnosti zavedení aukcí, ke kterým otevírá prostor připravovaná novela zákona o podporovaných zdrojích.

Budoucnost české energetiky

Tématům budoucího rozvoje české energetiky se bude přímo věnovat diskuzní blok, kde dostanou prostor zástupci vlády, profesních organizací nebo firem působících v energetice. O své myšlenky se podělí René Neděla z ministerstva průmyslu, Jaroslav Míl, vládní zmocněnec pro jadernou energetiku,  Pavel Zámyslický, ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu na MŽP ČR, Pavel Řežábek, hlavní ekonom skupiny ČEZ, Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení, Josef Jeleček, generální ředitel společnosti TEDOM, a Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

K dalším účastníkům budou patřit zástupci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nebo  sdružení Čisté mobility. Legislativní rámec a dopady na solární sektor přiblíží právní experti Pavel Doucha a Josef Fiřt. 

Více o konferenci se můžete dozvědět ZDE.