V nebi nad Dubají budou už brzy létat drony-taxíky

Bezpilotní létající taxi si budete moci objednat už letos v červenci. Jenom si za ním musíte zaletět do Dubaje.

Martin Havlíček

4. 4. 2017

Po celém světě létají miliony dronů. Většina z nich jen tak – pro zábavu, některé pak slouží fotografům, filmařům, vojákům nebo třeba záchranářům při monitorování obtížně přístupných oblastí. Budoucnost slibuje další využití bezpilotních kvadrokoptér. Internetové obchody chtějí mít z dronů kurýry pro doručování zboží a vážně se uvažuje o jejich zapojení do osobní dopravy. Ty nejenže uleví přeplněným silnicím, ale ušetří i emise.

Čínský výrobce dronů EHang před rokem představil model schopný unést dospělého člověka. Se stokilovým „nákladem“ vydrží dron ve vzduchu až třicet minut na jedno nabití. Přístroj operuje v oblasti padesáti kilometrů čtverečních a dosáhne maximální výšky tři a půl kilometru.







Dron byl zkonstruován pro přepravu lidí ve velkých městech a tím prvním bude Dubaj. Oznámil to výkonný ředitel vládní agentury pro dopravu RTA, která je mateřskou společností dubajských taxi služeb. Dron-taxík vyletí do nebe nad Dubajem letos v červenci.

Dron je už z definice bezpilotní. Zákazník si jej jednoduše objedná přes mobil a po nasednutí do dronu na dotykové obrazovce určí, kam má letět. Dron je autonomní, ale všechny lety budou monitorovat operátoři v řídícím středisku. V případě, že by za letu došlo ke komplikacím, dron sám přistane na nejbližším bezpečném místě.

Zdroj: Oficiální stránky