Designérka vytvořila obal, který se pěstuje jako zelenina

Vypěstujte si obal na potraviny. Recept dodá polská designérka.

Patricie Hnátková

11. 9. 2018

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a po použití ji můžete kompostovat. Anebo sníst.

Celý projekt nazvala Scoby a jde o membránu z bakterií a kvasinek, která se do materiálu, vhodného jako obal na potraviny přeměňuje fermentací.

Roza plně odbouratelný obal vytvořila v rámci své absolventské práce na designérské univerzitě v Poznani. Autorka říká, že je Scoby nejen přátelský k přírodě, navíc ale dokáže prodloužit životnost potravin, které jsou v něm uchovávané.

Obal je pak primárně určen na suché a polosuché potraviny, jako jsou semínka, ořechy, bylinky nebo dokonce salát. „Pokud by se Scoby rozšířil, obalový průmysl by už životní prostředí neznečišťoval, nýbrž by ho obohacoval,” řekla Roza Januszová magazínu Dezeen.

Membrána za dva týdny vyroste v mělkých nádobách, podobných květináčům. V nich jsou bakterie a kvasinky živeny biologickým odpadem třeba z domácností. Obal přitom může vzniknout klidně u vás doma – k fermentaci je třeba teploty mezi dvaceti a pětadvaceti stupni a k růstu dokonce není třeba ani sluneční světlo.

Po čtrnácti dnech vytvoří bakterie spolu s kvasnkami ohebný film, který funguje jako přirozená zábrana kyslíku. A kyslík, jak známo, je hlavním zdrojem rozkladu potravin.

Poté, co obal použijete, ho samozřejmě můžete hodit na kompost. Anebo zkonzumovat. „Použitá bakterie pomáhá správnému zažívání, a tak vám, pokud Scoby sníte, budou vaše střeva vděčná,” směje se Roza.

Roza Januszová v současné době připravuje kompletní balení, určené primárně pro koncové zákazníky. A doufá, že už brzy si bude moct svůj vlastní obal vypěstovat u sebe doma každý, kdo bude chtít.

Designérka ale nemyslí jen na domácnosti – byla by ráda, aby její odbouratelný obal nepoužívali jen jednotlivci, ale také malé farmy a dokonce i velkovýrobci.

„Pěstování různých materiálů se v oboru funkčního designu stává stále populárnější. Proto věřím, že jsme od nápadu k realizaci skutečně blízko,” říká designérka Roza Januszová.

Zdroj: Roza Janusz, Dezeen