Jak zvládnout léto ekologicky/Ekologicky šetrný letní manuál

Teplota stoupá, oblečení ubývá a období letních dovolených, zmrzliny, koupání a studených drinků je tu. I přesto, že většinu volného času trávíme venku a ve větším kontaktu s přírodou, léto je plné k životnímu prostředí nástrah. Nabízíme vám několik tipů, jak můžete letošní letní sezónu zvládnout zase trochu více ekologicky.

Kristýna Vobecká

30. 6. 2018

Solární energie pro každého

Co si první představíte, když pomyslíte na léto? Přece slunce, na které se polovinu roku těšíte a ke konci léta už ho máte dost, protože je vám fakt vedro. Jenže slunce není fajn jenom na opalování, sluneční paprsky můžete využít také ve svůj prospěch. Třeba když budete stanovat, zásuvka bude v nedohlednu a vy si budete potřebovat dobít svůj smartphone.

V tu chvíli vytáhnete z batohu solární nabíječku, která je běžně dostupná v prodejnách elektroniky za příznivou cenu, položíte ji na slunečné místo a svůj telefon dobijete i mimo dosah elektřiny rovnou z obnovitelného zdroje. Více o solárních nabíječkách najdete na tomto odkazu.

Ovívání je sexy

Teplota ve stínu atakuje třicet stupňů a vy se už nemůžete dočkat, až si sednete do auta či kanceláře a nastavíte si klimatizaci na příjemných 21 °C. To je naprosto pochopitelné, nikdo nemá rád ten pocit, kdy mu vlastní obličej stéká do výstřihu. Nejdřív se však zamyslete nad tím, co takové střídání teplot dělá pro vaše tělo, které se s přechody z tepla do zimy a naopak potom mnohem hůře vyrovnává, a hlavně, co dělá klimatizace pro životní prostředí.

Představte si to množství elektřiny, které je potřeba na provoz klimatizace v jedné kancelářské budově, nebo množství benzínu, které klimatizace spálí ve vašem autě. Jako kompromis můžete nastavit klimatizaci maximálně na 6stupňový rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou, čímž se minimálně vyhnete rýmě a bolesti za krkem. Nebo můžete místnost vychladit rychle a nárazově, takže klimatizace nepoběží celý den. A nakonec nejekologičtější řešení je módní vějíř, který šetří energii, můžete ho mít celý den při sobě a ovívání vypadá sexy.

Přírodní materiály a minerální faktor

Pokud si vyloženě nelibujete v pocení a všudypřítomném pachu potu, tak už jste si asi všimli, že umělá vlákna, jako je třeba polyester vyráběný z ropy, nejsou do parna to pravé ořechové. V letních měsících oceníte hlavně přírodní materiály, jako jsou len, hedvábí, biobavlna nebo lyocell. Řada velkých oděvních značek už zavedla do svého sortimentu oděvní řady, které přírodní materiály využívají, najdete je pod značením například sustainable nebo conscious.

Oblečení z přírodních vláken chcete předvést také na pěkně opálené pokožce, nikoli rudé jako rajče. Používáte proto opalovací krémy všech možných faktorů i značek. Ale pozor na ně. Opalovací krémy, které na sebe nanášíme hojně a ve větších vrstvách, se dostávají nejen do našeho organismu přes kůži, ale také do vody, ve které se koupete. Ať už se jedná o rybník za chatou, nebo Středozemní moře.

A víte, čím je filtr opalovacího krému tvořen? Chemickým mixem parabenů, parfémů, alkoholů, rozpouštědel a ropných derivátů. Takže škodí nejen vám, ale také živočichům, kteří v takové vodě žijí. Letos si proto kupte přírodní opalovací krém s minerálním filtrem – jde o rozemleté minerální pigmenty, které se nevstřebávají do těla, jsou přírodního původu, a přesto chrání před UV zářením.

Drink bez plastu a gril bez chemie

Plasty jsou zřejmě tématem roku 2018, ze všech stran se na vás valí informace o zákazech různých plastových výrobků v zemích po celém světě a informace, že je vaše tělo vlastně chodící nádoba plná mikroplastů k vám již asi také doputovala. Nebudeme se tedy opakovat a doporučíme vám jen nahrazení jednorázového plastového brčka brčkem z nerezu nebo bambusu, které si nesmíte zapomenout přinést do plážového baru s sebou, protože nějak ten studený drink vypít musíte.

K létu stejně jako ledový drink patří grilování a ke grilování patří maso. Bez masa to nejde, to chápeme. Ale byla kráva, ze které si připravujete šťavnatý steak šťastná? To již nezjistíme, a i kdyby byla ještě naživu, tak nám to asi neřekne. Ovšem pokud budete kupovat maso z biochovů, máte alespoň jistotu, že prožila většinu života na pastvě nebo ve venkovním výběhu a byla krmena krmivem pocházejícím z ekologického zemědělství. Pokud si myslíte, že maso nejíte, a proto se vás to netýká, jste na omylu. Cuketu nebo dýni udělá šťastnou zase život bez chemických postřiků, které jsou v ekologickém zemědělství zakázané. Takže hledejte v obchodě a ještě lépe u svého farmáře bio produkty.

Bez vody nebude nic, ani koupání

Další velké téma letních sezón je sucho. Místo jara máme hned léto téměř bez dešťů, hladina podzemních vod je nízká, půda nezvládá udržet vodu v krajině a to vše znamená, že se přibližujeme Africe, kde je voda velmi cennou komoditou. Pro zalévání zahrady proto doporučujeme dešťovku, kterou můžete chytat do sudu či kádě. Anglický stále zelený trávník zalévaný každý den dvakrát doporučujeme oželet ve prospěch neplýtvání vodou.

V době nedostatku vody, kterým léto bez pochyby je, byste také měli zkontrolovat všechna místa, kde může voda zbytečně unikat – kapající kohoutky, protékající záchod nebo špatně zavřená hadice na zahradě. V létě je také důležité mít po ruce neustále vodu k pití, pro tento účel doporučujeme znovupoužitelnou uzavírací lahev, do které si doma napustíte kohoutkovou vodou, a můžete ji mít pořád u sebe, výrazně tak ušetříte a nebudete produkovat zase další plastový odpad.

Přejeme vám krásně a šetrně prožité léto!