Musk vs. Bezos: kdo se dostane k Marsu jako první?

Vesmírná loď společnosti SpaceX určená k cestám na Mars se bude moci vydat na první krátké lety už v první polovině příštího roku. Na konferenci SXSW v texaském Austinu to řekl vizionář a zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk.

Tomáš Vondra

11. 6. 2018

„Stavíme první marťanskou, neboli meziplanetární loď a myslím, že budeme schopni krátkých letů v průběhu první poloviny příštího roku,” řekl Musk. Vizionář ale zároveň zažertoval, že je možné, že se nepodaří plán dodržet. Narážel tak na jeho velmi častou neschopnost dodržet řádný termín dodání, což se týká nejen jeho solárních střech, ale zejména elektromobilů značky Tesla. Poptávka je po nich sice nesmírná, ale Muskova společnost není schopná dodávat je včas, díky čemuž nemá dostatečné příjmy.

Americká soukromá společnost SpaceX už dříve oznámila, že chce k Marsu vyslat první vesmírnou loď v roce 2022. Jednat by se však mělo pouze o loď s nákladem. O dva roky později by už měla k Marsu vyrazit raketa s lidmi na palubě. Proč o tom všem píšeme na webu věnovanému obnovitelným zdrojům energie? Především proto, že Muskovy plány jsou založené na obnovitelnosti většiny zdrojů, které využívá.

Americký podnikatel se ale může dostat do značných problémů s financováním těchto plánů. Ekonomické výsledky Tesly investory zklamaly natolik, že na začátku května akcie této společnosti prudce padaly; je tedy možné, že Musk bude muset své plány opět změnit a některé klíčové lety odložit.

Inspirativní Musk

Zdá se ale, že inspirace Muskem funguje lépe, než kdokoliv čekal. I pokud by jeho „mise” selhala, bude mít pokračovatele, respektive náhradníka. Stejnou cestou úspor, obnovitelnosti, a tedy i recyklovatelných raket se totiž nyní vydala také konkurenční společnost Blue Origin. Ta pro změnu patří miliardáři Jeffu Bezosovi – nejbohatějšímu muži světa, jemuž patří například Amazon.

Ten na konci dubna oznámil, že se úspěšně konal další let jeho rakety New Shepard. Jak její raketa, tak i modul byly použité vlastně již potřetí. Raketa vyletěla bez problémů za hranici 100 kilometrů, která se považuje za vesmírný prostor, a pak se bezpečně vrátila zpět.

Bezos není takový technický hračička jako Musk, takže se nepokouší vymýšlet drahé návratové systémy, nekonstruuje plovoucí robotické plošiny ani nepouští na sociální sítě dokonalá videa. Zato je ale jeho systém racionální a ekonomicky vyvážený. A zároveň i stejně obnovitelný jako ten Muskův – raketa New Sheprad se totiž zpět na Zemi snesla na obyčejném padáku.

Bezos má díky svému bohatství mnohem lepší pozici než Musk; na rozdíl od něj nemusí se všemi pokusy a testy tolik spěchat a také na nich na rozdíl od Muska neleží jeho podnikání. Miliardy na vesmírný výzkum dává především proto, že jsou vesmírné objevování i nové technologie jeho koníčky. Ostatně tyto rakety by měly přinejmenším zpočátku sloužit především jako prostředek pro turistické cesty do vesmíru.

Po úspěchu dubnového experimentu, kdy modul do kosmu a zpět zanesl figurínu Skywalkera, Bezos zopakoval, že platí jeho původní plán. Tedy první testovací lety s lidskou posádkou v průběhu roku 2019 a nejpozději o rok později pak i první lety opravdových vesmírných turistů.