Video: Tesla je v Guinnessovce. Utáhla 130 tun těžké letadlo

Co mají společného firma na elektromobily Elona Muska a australská letecká společnost Qantas? Nejen, že aerolinka staví pro majitele Tesel na svých letištích nabíjecí stanice, nyní se ukázalo, že i vůz na elektřinu umí jejich letadlu v nouzi pomoci.

Patricie Hnátková

28. 5. 2018

Tesla Model X popovezla Boeing 787-9 Dreamliner na vzdálenost celých 300 m. Jako první elektromobil, který něco takového dokázal, se tak Muskova pýcha zapsala do Guinnessovy knihy rekordů.

David a Goliáš

Experimentu se zúčastnila Tesla Model X ve verzi P100D, u níž výrobce uvádí tažnou sílu 2,3 tuny. S váhou 130 tun je tak Boeing hned šestapadesátkrát těžší. Tesla má přitom výkon 510 koní a točivý moment 660 Nm.

V tiskovém prohlášení, které k rekordu obě společnosti vydaly, pak stojí i srovnání obou vozidel. Zatímco do Tesly se vejde maximálně sedm pasažérů, Dreamliner má na své palubě 236 míst. Na jednu nádrž je pak Boeing dokáže odvézt do vzdálenosti 14 500 km, zatímco Model X může mít od sebe nabíjecí stanice maximálně 565 kilometrů.

Podívejte se, jak se Tesla díky své tažné síle zapsala do Guinnessovy knihy rekordů.

Kdo je rychlejší: Tesla, nebo Boeing?

S australskými aerolinkami spolupracuje Tesla už nějakou dobu. Výsledkem jsou dobíjecí stanice pro Muskovy elektromobily hned na čtyřech australských letištích Qantas, ale také vůbec první závod, který se mezi oběma firmami uskutečnil.

Před dvěma lety na letišti nedaleko Melbourne poměřil své síly Boeing 737 s Modelem S P90D od Tesly. Tehdy se závodilo v rychlosti a jestli jste o této soutěži zatím neslyšeli, na famózním videu níže se můžete podívat, kdo z obou závodníků vyhrál.