České nabíjecí stanice pro elektromobily v designu studia Olgoj Chorchoj míří na trh

Společnost OIG Power, kterou vede bývalý ministr průmyslu Martin Kuba, představila revoluční design nabíjecích stanic pro elektromobily a další součásti městského mobiliáře například pro dobíjení elektrokol. Moderní design vytvořili ve spolupráci s předním českým studiem Olgoj Chorchoj.

Martin Sedlák s využitím TZ

21. 5. 2018

Česká společnost OIG Power stojí za úspěšným bateriovým úložištěm energie pro domácnosti, které bylo uvedeno na trh loni. Během několika měsíců získal systém využívající energii ze slunce ocenění na českém veletrhu ForArch i ve španělském Bilbau, kde domácí baterie uspěla v soutěži Quality Innovation Awards 2017. Leader skupiny OIG Martin Kuba při představení nového směru rozvoje akumulačních systémů pro elektromobilitu uvedl, že tuto cestu považuje za svůj životní projekt.

V nejbližších měsících se tak portfolio moderních řešení zvyšujících energetickou soběstačnost domácností nebo firem rozšíří o novou dobíjecí stanici pro elektromobily a lavičku s bateriovým úložištěm, kterou lze doplnit o dobíjecí stojany pro elektrokola. Design všech prvků, které mají široké použití v městském prostředí, vytvořil ateliér Olgoj Chorchoj pod vedením prof. Michala Froňka.

„Pokud má elektromobilita skutečně přinést snížení emisí, pak se v první řadě musí stát běžnou součástí dopravy ve městech. Skutečný bezemisní rozvoj elektromobility v městském prostoru leží především v sektoru malých elektromobilů, kde není hlavním parametrem rychlost nabíjení, ale kombinace husté sítě malých dobíjecích stanic nezávislých na přenosové síti. Tedy takových, které v maximální možné míře využívají energii vytvořenou decentrálními solárními mikrozdroji s akumulací v domácnostech, v centrech měst a obcí,“ říká Martin Kuba, většinový vlastník skupiny OIG.

Slavnostní představení nových řešení pro elektromobilitu zaštítil svou účastí také generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Ten uvedl, že se skupina ČEZ hlásí k hledání udržitelných řešení, které pomáhají zlepšovat životní prostředí a mezi které paří také hybridní solární elektrárny pro rodinné domy nebo právě elektromobilita. „Několikrát jsme jako ČEZ uvedli, že elektromobilita pro nás představuje jednu z hlavních cest budoucnosti celé energetiky. Jako hlavní energetický hráč v Česku se na jejím rozvoji podílíme v řadě oblastí. Jsem rád, že i díky českým výrobkům OIG Power dokážeme nabídnout řešení pro domácnosti a nyní i města, firmy a developery, které jim umožní řešit podstatu celého problému, tedy přechod ke skutečně bezemisní energetice a dopravě,“ uvedl Daniel Beneš.

Nabíjecí stanice a bateriové lavičky OIG Power

Konstrukce nové dobíjecí stanice OIG Power pro elektromobily a elektrokola stejně jako laviček s bateriovým úložištěm vychází z širokých zkušeností společnosti s vývojem a provozem inteligentních hybridních bateriových systémů.

Nabíjecí stanice pro elektromobily funguje na bázi střídavého proudu a nabízí výstupní výkon 18 kW na tři fáze, tj. 6 kW na jednu při kombinaci EKO zdroje a sítě. V případě EKO zdroje je možný maximální výstupní výkon 9,9 kW na tři fáze, tj. 3,3 kW na fázi z jednoho bateriového boxu. Nyní je již ve finální fázi testování také zapojení 6 bateriových boxů paralelně za sebou. Tímto bude výkon navýšen na 108 kW, v případě režimu EKO na 60 kW. Stanice dokáže inteligentně spolupracovat s bateriovými úložišti OIG Power včetně dnes představené lavičky stejně jako s dalšími podobnými zařízeními jiných výrobců. Stanice může být připojena do rozvodné sítě, kdy umožňuje ve spolupráci s úložištěm využívat noční proud, nebo fungovat v ryze ostrovních systémech.

Design výrobků navrhlo studio Olgoj Chorchoj. Jeho hlavní osobnost Michal Froněk k tomu uvádí: „Oslovil nás koncept elektromobility tak, jak ji prezentuje OIG Power. Jsme přesvědčeni, že také infrastrukturní prvky budoucnosti by měly vedle technických parametrů splňovat i estetická hlediska.“

Lavička OIG Power s bateriovým úložištěm bude v základní variantě disponovat kapacitou 19 kWh a vedle spolupráce s nabíjecími stanicemi umožní i indukční dobíjení ostatních přístrojů, které touto funkcí disponují. Dobíjecí stojany ve verzi pro tři elektrokola nabídnou kapacitu 7,2 kWh, v provedení pro šest kol 9,6 kWh.     

Rozvoj elektromobility podpoří také balíček pro financování

V rámci dnešního uvedení nových zařízení OIG Power představily své nové služby a produkty i další společnosti. Jde o například polečnost ESSOX, která je významným členem skupiny Komerční banky a patří do globální finanční skupiny Société Générale. Generální ředitelka ESSOX Jana Hanušová představila svou strategii zaměřenou na financování komplexních projektů v oblasti využití obnovitelných zdrojů energie. Právě svou schopnost financovat komplexní projekt – tedy od poradenství a zpracování projektu, přes nákup technologií a jejich instalaci, až po doplňkové služby, jako je pojištění.

Představení konceptu nabíjecích stanic pak podpořila také společnost BMW Group. „Filozofie dalšího vývoje elektromobility v podání OIG Power je nám velice blízká. Jako výrobce špičkových elektromobilů, který nabízí modely zahrnující celou škálu inovativních technologií, nás daný koncept zaujal a rádi jsme se připojili jako partner k jeho představení,“ dodal Pavel Jankovský, marketingový ředitel společnosti BMW Group, která je lídrem prémiového segmentu eletromobility.

Zdroj: Tisková zpráva OIG Power