Vozy Tesla nastupují do služby dalších evropských policejních jednotek

V Lucembursku budou nyní jezdit dvě Tesly model S P100D v barvách policejních sborů. Vozy přijíždějí do oddělení dálniční policie, kde budou na svou službu vzhledem k malé rozloze státu zcela stačit.

František Mašek

6. 5. 2018

Oba vozy ale společně sloužit nebudou. Ten první se skutečně bude vozit po dálnicích a hlídkovat, druhý ale půjde do oddělení SEC (Service Escortes et Contrôles), kde bude plnit službu doprovodného vozidla pro jiné úkoly policistů.

Pro řízení vozidel bylo vyškoleno dostatečné množství osmi policistů a ti navíc mají za úkol zaučit další důstojníky, kteří je budou moci v budoucnosti zastoupit.

Ovšem ani v Lucembursku se nevyhnuli problémům. Auta totiž připravovala německá firma, ale vozy jsou provozovány v Lucembursku. Majáky na střeše tak mají rozdílné specifikace pro obě země a tento problém musel být vyřešen. To trvalo nemalých šest měsíců.

X ve Švýcarsku

To ve švýcarské Basileji si brousí zuby na jiný model z produkce firmy Tesla – model X. V současné době totiž provozují jen flotilu vozidel s naftovými motory a elektromobily by byly čistší, rychlejší a méně nákladné.

To s povděkem kvitoval i Elon Musk, který na svém Twitteru tamní policejní složce poděkoval, pochválil jejich chytrost a ubezpečil je, že náklady na pořízení se velmi rychle vrátí. Navíc jim prý „špatní hoši“ neuniknou.

Ovšem tohle není jediné použití vozidel Tesla v policejních sborech. Už v nich jezdí v Německu, Kanadě nebo v americkém Los Angeles.