První máj v Německu: OZE vyrobily přes 100 % spotřeby elektřiny

Data německé Spolkové agentury pro sítě potvrzují, že hodinu po poledni 1. května byly hlavně větrné a solární elektrárny schopny vyrobit více, než naši sousedé spotřebovali. Německá síť tak obstála stoprocentně, co se týče obnovitelných dodávek elektřiny bez blackoutu.

Martin Sedlák

4. 5. 2018

Ve 13:00 prvního máje překročila výroba větrných, solárních a dalších obnovitelných elektráren hodnotu téměř 54 tisíc megawatthodin (MWh), spotřeba byla přitom asi o 200 MWh nižší. Nadvýroba zelené elektřiny se pak podle dat agentury udržela až 2,5 hodiny. Přes půlku z celkové obnovitelné výroby pokryly větrné parky na souši i na moři (52 %), více než třetinu solární elektrárny (37 %) a o zbytek se postaraly vodní elektrárny a zdroje spalující biomasu.

Hranice 100 % byla v květnu překonána už podruhé

Stalo se tak již podruhé. V historii vůbec poprvé překonaly dodávky elektřiny z obnovitelných zdrojů v Německu magickou hranici 100 % na letošní Nový rok. Je však také nutné podotknout, že v obou případech šlo o sváteční dny, kdy spotřeba klesá především v průmyslu a službách.

Někteří odborníci sice čísla Spolkové agentury pro sítě zpochybňují, ale i přiblížení se většinovému podílu zelené energie a udržení stability přenosu bez pádu do blackoutu by byl skvělý úspěch pro německou proměnu energetiky.

Experti z institutu Fraunhofer ISE předběžně kalkulují, že na celý 1. květen připadá podíl obnovitelných zdrojů ve výši přes 70 %. Celkový úspěch obnovitelných zdrojů zasáhl také do cen elektřiny na burze, které poslal do záporných čísel, a to v čase od 0:00 do 18:00. Podle Fraunhofer ISE klesla cena elektřiny dokonce v jednom případě na -58,96 EUR za MWh.

Solární elektřina pro 4 miliony domácností

Nejde však o jediný úspěch německých obnovitelných zdrojů. Prvního máje také společnost E.ON oznámila, že tamní solární elektrárny během prvních čtyř měsíců letošního roku vyrobily přes 10 miliard kilowatthodin (kWh) čisté elektřiny. K podobnému závěru došli také analytici Fraunhofer ISE. Podle jejich grafů vyrobily fotovoltaické panely instalované v Německu 10,76 miliardy kWh.

„Jen v dubnu vyrobily 4,8 miliardy kWh - tedy téměř stejné množství jako v předchozích třech měsících. Pro srovnání: v loňském dubnu vyrobily německé fotovoltaiky 3,9 miliardy kWh a v dubnu před dvěma lety 3,7 miliardy kWh,” uvedl mluvčí E.ON pro PV magazín. Letos vyrobené množství solární elektřiny může podle E.ON bohatě vystačit pro 4 miliony domácností.

V dubnu se nezazelenala pouze jarní tráva

Množství výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů dosáhlo téměř na celou polovinu německých dodávek (48,3 %). Během dubna solární elektrárny vyrobily přes 12 % a větrné turbíny každou pátou kilowatthodinu. Pro všechny obnovitelné zdroje byl úspěšný především poslední týden tohoto měsíce. Podíl zelených zdrojů na spotřebě elektřiny dosáhl úctyhodného výsledku: 53,2 %.

Zdroje: SmardPV Magazine