Na přelomu května a června se sluneční elektrárny otevřou veřejnosti

I letos probíhá Týden udržitelného rozvoje. Na patnáct solárních elektráren se tak otevře návštěvníkům z řad veřejnosti a to jenom v Česku. Podobné dny otevřených dveří přitom najdeme po celé Evropě

tisková zpráva

24. 5. 2017

Každý rok od 30. května do 5. června probíhá v celé Evropě Týden udržitelného rozvoje. Jeho cílem je šířit myšlenku udržitelného rozvoje pomocí festivalu akcí, které připravují jednotliví lidé, spolky nebo města ve všech regionech. Solární asociace připravila v tomto období Dny otevřených dveří slunečních elektráren.

Cílem akce je prezentovat fotovoltaickou energetiku jako jeden z klíčových obnovitelných zdrojů energie. Na přelomu května a června se mohou zájemci o tuto moderní technologii výroby elektřiny pomocí sluneční energie seznámit se zajímavými projekty členů Solární asociace. Návštěvníci budou moci nahlédnout nejen za brány těch největších solárních parků, ale i do soběstačných domácností, kde jsou solární panely nejdostupnějším způsobem, jakým jejich obyvatelé mohou dosáhnout nezávislosti a šetrného přístupu k životnímu prostředí.

Zájemci o solární energetiku si budou moci také prohlédnout řešení pro kancelářské budovy (Otevřená zahrada v centru Brna) nebo penzion, který pomocí střešní solární elektrárny a malé vodní turbíny vyrobí tolik elektřiny, jako sám spotřebuje (soběstačný hotel Davidům mlýn s restaurací na Opavsku).

Mezi zpřístupněnými instalacemi jsou také klasické fotovoltaické elektrárny různého výkonu, včetně jedné z největších v ČR (FVE Vepřek na Mělnicku), ale i Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu a či obytné domy fungující v ostrovním režimu (soběstačný dům v Chocni).

Vstup do všech objektů je zdarma, je však třeba provozovatelům předem nahlásit svou účast pomocí tohoto formuláře. Přehled a podrobný popis zúčastněných projektů je zveřejněn na stránkách Solární asociace.