Němečtí energetičtí obři porcují kořist. Může fúze zdražit elektřinu?

E.ON a RWE si rozdělí společnost Innogy. Posílení velkých energetických firem může mít podle německých expertů vliv na cenu elektřiny i další rozvoj obnovitelných zdrojů.

Tomáš Vondra

20. 4. 2018

V polovině března oznámila německá energetická společnost RWE dvě zásadní zprávy: loňský rok pro ni skončil s čistým ziskem v přepočtu ve výši 50 miliard korun a současně se dohodla se svým konkurentem, společností E.ON, ohledně rozdělení dceřiné společnosti Innogy.

E.ON v rámci dohody získá aktivity Innogy v oblasti energetických sítí a obchodu s elektřinou a plynem, zatímco RWE bude mít pod kontrolou aktivity Innogy i E.ONu v oblasti obnovitelných zdrojů energie a zásobníky plynu. Ačkoliv je to dobrá zpráva pro investory, rozhodně nejde o pozitivní sdělení pro kohokoliv, kdo je připojený k elektrické síti. Tato fúze může mít dopad nejen na německý trh, ale i na ostatní země a to včetně českých spotřebitelů.

Dva roky boje za jedinečnost

„Federální antimonopolní úřad musí nyní přesně zkoumat, jaký dopad má fúze na soukromé spotřebitele. Ceny elektřiny pro spotřebitele by se neměly dále zvyšovat, jsou už příliš vysoké,” uvedl Klaus Müller, ředitel Federace německých spotřebitelských organizací.

Němečtí experti na energetiku tak varují, že by ceny energie mohly v důsledku tohoto kroku výrazně vzrůst. Abychom pochopili proč, je potřeba se vrátit dva roky do minulosti, do podzimu roku 2016. V té době společnost RWE založila vlastní podnik s obnovitelnou energií a sítěmi – tato firma dostala název Innogy, což mělo odrážet vše nové a pozitivní, tedy inovativnost a energii. Akcie Innogy se sice obchodují na burze, ale RWE drží asi 77procentní většinu.

Rizika tu jsou

Díky obchodu s E.ONem vznikne megakoncern s obrovskou tržní mocí. Tento energetický moloch bude tak velký, že sloučení firem musí ještě prověřit německý antimonopolní úřad. Nezávislí dodavatelé energií na to tlačí. Logicky předvídají, že by je nová společnost, která bude vládnout prakticky celé německé energetice, mohla převálcovat. Kritici hovoří o zrození obra, který je sice neflexibilní, pomalý a neobratný, ale už jen díky svým rozměrům může rozdupat své drobnější, chytřejší a odvážnější konkurenty.

Německá energetická změna, tedy odklon od jádra a přechod na obnovitelné zdroje, se zatím vyznačovala velmi rozmanitým tržním prostředím, kdy se o zákazníky ucházely desítky různých dodavatelů; pro koncové zákazníky to znamenalo, že mají bohatý výběr – navíc společnosti si navzájem tolik konkurují a ceny obnovitelné energie stále klesají.

Pokud bude ale na německém trhu tak silný hráč, jako je nový E.ON s pohlcenou Innogy, nevěstí to pro konkurenci, která tvoří základ tržního prostředí, nic dobrého. Taková megakorporace nebude mít důvod dbát na zájmy menších společností, naopak se je může snažit zlikvidovat. Obávají se toho i němečtí politici. Například Guntram Pehlke ze Sociálnědemokratické strany Německa uvedl pro deník Spiegel, že mu změna přidává vrásky na čele.

Kdo bude lídrem v obnovitelných zdrojích?

I kritici se shodují na tom, že existence velké energetické společnosti zaměřené na čisté zdroje byla důležitá, pro budoucnost nutná. Tím, že se aktiva Innogy rozpustí do E.ONu a RWE, nastane na českém (i německém, respektive středoevropském) trhu situace, že specializovaná společnost, která je jasným tahounem obnovitelných zdrojů, zcela zmizí.

Nejvíce znepokojená je německá Federace spotřebitelů energie. „Bojíme se, že to spotřebitelům přinese vyšší ceny,” uvedl pro německý deník Epochtimes její předseda Aribert Peters. „Akvizice dceřiné společnosti RWE Innogy společností E.ON by totiž dále posílila tržní sílu společností RWE a E.ON.”

Záchvěv zažije i trh s plynem

Kromě elektřiny můžeme očekávat i menší otřesy na trhu s plynem. Česko by se mohlo vrátit o několik let nazpět, kdy zde nepůsobily tři, ale pouze jedna distribuční společnost. Fúze umožní, že E.ON bude mít na distribuci praktický monopol. Odborníci sice předpokládají, že společnost bude ovládat 50 % dodaného objemu plynu a více než 50 % z celkového počtu odběrných míst plynu. Nicméně z pohledu distribuce v Česku bude mít pouze jedinou konkurenci - v podobě Pražské plynárenské. Innogy již nyní vlastní 86% podíl na distribuci plynu v České republice. E.ON pak nezíská jenom řadu nových klientů, ale také informace o domácnostech, které může využít pro svůj byznys.

Dopady na český trh lze zatím jen velmi těžko odhadnout. Poslední zprávy totiž hovoří o možném prodeji některých aktiv Innogy, včetně jejího podnikání v České republice, zájemce však není znám. Skupina Innogy dodává v České republice elektřinu, zemní plyn a další služby 1,7 milionům zákazníků a zaměstnává přes 4 000 lidí.

Zdroje: E15 (1,2), Euro, EpochTimes, Zeit, Spiegel, Orange