Baterie pro domácnost dobývají trh. Rodiny ušetří až 65 % energie

V Německu rychle roste poptávka po domácích bateriích pro uložení solární elektřiny. V loňském roce bylo v zemi instalováno 30 tisíc nových zařízení, čímž se jejich počet za poslední tři roky ztrojnásobil, informuje Spolkový svaz solárního průmyslu (BSW). Letos očekávají experti dvojciferný nárůst prodejů.

Jakub Šiška

18. 4. 2018

Za tímto trendem je především skutečnost, že ceny baterií klesly od roku 2015 na polovinu. Vedle toho přispívá zájmu domácností o pořízení si úložiště energie také podpora od státu. Výše podpory závisí na řadě parametrů, platí však několik základních pravidel.

S financováním baterií pomáhá nízkoúročený úvěr

Podpora má formu nízkoúročeného úvěru až do výše 100 % pořizovacích nákladů, jeho výše zohledňuje jak dobu splácení (1 až 10 let), tak finanční bonitu žadatele. K úvěru lze také ještě získat „umořovací“ příspěvek ve výši 10 %, který se vyplácí po kolaudaci zařízení.

O podporu mohou žádat majitelé domů, kterými jsou fyzické osoby, obecně prospěšné společnosti, firmy s účastní neziskových, církevních nebo charitativních subjektů a firmy ve většinovém vlastnictví soukromé osoby. Podporu lze získat, kupuje-li žadatel baterii současně s novou fotovoltaikou nebo pokud má solární panely instalované po 1. lednu 2013. Výkon akumulátorů je omezen do 30 kWp a instalace musí být připojena k síti.

Solární elektřina odložená na večer

Podle expertů se zásobník vyplatí v prvé řadě majitelům rodinných domů s jedním nebo dvěma byty, kdy jejich obyvatelé tráví většinu dne mimo domov a mohou tak během dne naakumulovanou elektřinu využít ve večerních hodinách. Atraktivní může být také pro komunitní objekty, kde se elektřina spotřebovává právě večer.

Přesto je velmi žádoucí nechat si zpracovat odbornou analýzu návratnosti podle celkové spotřeby elektřiny a výkonu fotovoltaického systému v místních podmínkách. Navíc je na trhu několik variant baterií, které se svými parametry dost liší. Dnes nejprodávanější lithium-iontové zásobníky stojí od 6 100 eur (kapacita 4 kWh) do 10 000 eur (kapacita 8 kWh). Ještě v roce 2014 tvořily olověné zásobníky asi polovinu prodejů, dnes jsou výběhovým modelem. Důvod je prostý: zatímco cena lithium-iontových modelů klesala v minulých letech tempem 18 % ročně, u olověných to bylo jen 5 %.

Rodina ušetří až 65 % elektřiny

Přestože konkrétní přínos baterií je velmi individuální, lze již na základě dosavadních zkušeností uvést některé modelové situace. Německý internetový rádce www.solar-ratgeber.de uvádí, že čtyřčlenná rodina s průměrnou roční spotřebou 4500 kWh, která má solární elektrárnu o výkonu 5 kWp, může díky zásobníku stejné kapacity ušetřit 65 % elektřiny ročně. Při ceně 0,28 eura za kilowatthodinu to představuje 819 eur, o které se sníží roční faktura za elektřinu.

Za předpokladu, že by cena síťové elektřiny zůstala po celých 20 let stabilní, by se tedy investice vrátila zhruba za 10 let. Je však také třeba počítat s tím, že výkon zásobníku (jako každé baterie) po dobu životnosti mírně klesá – opět v závislosti na různých faktorech. Pokles tohoto výkonu lze podle odborníků zmírnit co možná největším rozložením spotřeby bez extrémních výkyvů.

Německé statistiky ukazují, že v současné době si už polovina domácností, které investují do fotovoltaiky, přikoupí také baterii. Podle Svazu solárního průmyslu BSW se bude tento podíl zvyšovat, tak jak se budou ceny zásobníků snižovat. Důležitým faktorem je i závazek nové německé vlády podporovat akumulaci obnovitelné elektřiny jako jeden ze základních kamenů „Energiewende“. BSW proto očekává, že letos poroste prodej domácích baterií dvouciferným tempem.