Palmový olej a my lidi v Evropě

Palmový olej se stal silným spotřebitelským tématem. V posledních 30 letech se stal palmový olej jedním z nejpoužívanějších produktů rostlinné výroby. Stinnou stránkou jsou však zničené deštné pralesy i vliv na lidské zdraví.

Kristýna Vobecká

4. 4. 2018

Palmový olej dnes najdeme zhruba v polovině všech potravinářských výrobků, od margarínů přes sušenky a čokolády až po výživy pro kojence. V kosmetice na spotřebitele zase číhá v šamponech, mýdlech nebo pěnách na holení. Současně je palmový olej používán jako aditivum do biopaliv a technických olejů.

Palmové plantáže na místo deštných pralesů

Hlavními argumenty odpůrců palmového oleje jsou, že palmové plantáže ničí deštné pralesy a palmový olej má špatný vliv na lidské zdraví. Jak tomu tedy je?

Palmový olej je vyráběný z palmy olejnice guinejské, jejíž plantáže najdeme v Asii, Africe i Jižní Americe. 85 % celosvětové produkce palmového oleje však zajišťují hlavně Indonésie a Malajsie a během posledních 30 let jeho produkce rapidně vzrostla. V roce 1984 se palmové plantáže rozkládaly na 1 500 km², dnes se jejich rozloha odhaduje na 150 tisíc km². Bohužel více než polovina těchto plantáží vznikla na úkor deštných pralesů.

Deštné pralesy na rozdíl od palmových plantáží zadržují 10x více uhlíku a ne nadarmo se jim říká zelené plíce planety Země. Palmové plantáže, které na jejich území vznikají, však naopak produkují další skleníkové plyny unikající z rašelinišť, kde rostou. V půdě rašelinišť je uloženo také velké množství uhlíku a metanu, které se uvolňují při kontaktu se vzduchem. K dalšímu úniku skleníkových plynů dochází při vypalování lesů. Po vysušení jsou rašeliniště velmi hořlavá, a když jsou zapálena, mohou hořet a znečišťovat ovzduší celé roky. V tropických lesích v oblastech zasažených palmovou produkcí žije také mnoho živočišných druhů, které v důsledku ztráty přirozeného prostředí vymírají.

A nakonec palmové plantáže mají negativní vliv také na místní obyvatele, kdy jsou tyto plantáže zakládány často na soukromých polích bez souhlasu jejich vlastníků. Nesouhlas majitelů půdy je přitom násilně potlačován ze strany olejových společností spolupracujících s vojáky.



Negativní dopady nadprodukce palmového oleje ve vzdálených zemích běžného spotřebitele možná nedojmou, palmový olej má však také negativní zdravotní dopady na samotného spotřebitele. Palmový olej obsahuje mnoho nezdravých nasycených mastných kyselin a jeho konzumace způsobuje poruchy imunity, srdeční a cévní potíže.

Bič na palmový olej ve vašem telefonu

První únorový den letos připadl na Den bez palmového oleje a aktuální vývoj ukazuje, že Evropská unie se problémem palmového oleje intenzivně zabývá. Na začátku roku vyhlásil Evropský parlament zákaz přidávání palmového oleje do biopaliv s účinkem od roku 2021 a dle potravinářské komory spotřeba palmového oleje v EU spíše klesá. Přesto nahrazení palmového oleje v potravinářství, kde je používán zejména jako strukturní tuk dodávající potravinám pevnou konzistenci a lepší chuť, bude složité. Palmový olej patří mezi nejlevnější na trhu a jeho nahrazení se projeví v konečných cenách výrobků.

Spotřebitelé ale mají na výběr. Od konce roku 2014 je v platnosti nařízení EU, které zavedlo povinné uvádění přesného druhu použitého rostlinného oleje na etiketě výrobků. Spotřebitel se tak může sám rozhodnout, zda si koupí výrobek, který palmový olej obsahuje, či nikoli.

V rozhodování při nákupu mu může také pomoci nová mobilní aplikace vyvinutá týmem iniciativy Koalice proti palmovému oleji ve spolupráci s nevládní organizací LAUDATO SI Palm Oil Scanner – Bič na palmový olej. Aplikaci je možné stáhnout zdarma do chytrých telefonů pro Android a iOS v Google Play, nebo v Apple Store. Uživatel aplikace může naskenovat etiketu jakéhokoli produktu a hned zjistí, zda obsahuje palmový olej. Aplikace umí také nabídnout alternativní produkty bez obsahu palmového oleje a navíc umí zaslat vzkaz přímo výrobci produktu s palmovým olejem. Spotřebitel tak může nakupovat bez palmového oleje a přitom tlačit výrobce k tomu, aby ho přestali používat.

Zdroje: Koalice proti palmovému oleji, Deník, Český rozhlas

Zajímají vás kvalitní potraviny? Pak přímo pro vás je určena akce Restaurant Day „Opravdové potraviny pro všechny Evropany”, která proběhne 9. června 2018 od 11:00 v Tržnici Brno na Zelném trhu. Akci pořádá Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR a Obnovitelně. http://www.obnovitelne.cz/  

Naším společným cílem je upozornit na výhody regionálních, kvalitních potravin na pozadí evropských témat, ve kterých EU usiluje o zlepšení přístupu k dobrým potravinám bez chemie. Těšit se samozřejmě můžete na řadu nebesky dobrých produktů lokálních kaváren, pražíren, minipivovarů nebo vinařů, ale také na svěží značky brněnských návrhářů.

Pravidelné aktualizace můžete sledovat na facebookové události akce.