E.ON spustil největší bateriové úložiště v České republice

Energetická společnost E.ON uvedla v Mydlovarech do zkušebního provozu velkokapacitní systém pro ukládání energie. S kapacitou až 1,75 MWh jde o největší zařízení svého druhu u nás. Celková investice dosáhla výše 24 milionů Kč.

Tisková zpráva

17. 2. 2018

„Dlouhodobě se zajímáme o nejnovější technologie a přinášíme stále nová inovační řešení, není tedy překvapením, že z velkých hráčů na českém trhu přicházíme s velkokapacitním bateriovým úložištěm jako první právě my. Myslíme dopředu a akumulace energie může být výtečnou odpovědí na zásadní změny, kterými energetika prochází, a to nejen pro energetické společnosti, ale například i pro průmyslové podniky,“ vysvětluje Martin Záklasník, generální ředitel společnosti E.ON.

V rámci pilotního programu bude E.ON baterii primárně využívat ke kompenzaci odchylek obchodníka s elektrickou energií, ale cílem je vyzkoušet si v praxi další technické možnosti zařízení – rychlost reakce, kapacitu a vliv na síť. „Protože věříme, že baterie sehrají v budoucnosti energetiky významnou roli, snažíme se na to zodpovědně připravit a chceme dopředu získat zkušenosti z provozu tohoto zařízení v reálných podmínkách, tedy zkušenosti z výstavby, provozu i připojení.

Naše poznatky by navíc mohly významně přispět v diskuzi o legislativních změnách týkajících se baterií. Současná legislativa totiž s podobnými zařízeními nepočítá,“ upřesňuje Martin Záklasník.

Kapacita bateriového úložiště umístěného v areálu teplárny je až 1,75 MWh (megawatthodina), což z baterie v Mydlovarech dělá největší zařízení svého druhu v České republice. Kapacita by dokázala pokrýt denní spotřebu elektrické energie přibližně stovky běžných rodinných domů.

Dodavatelem bateriového úložiště, systému SIESTORAGE, je společnost Siemens, která má s bateriovými úložišti bohaté zkušenosti, jen v Evropě má v současné době na 20 realizací.

V Mydlovarech je celé řešení nainstalováno do kontejneru, čímž se minimalizovaly náklady na stavební část a montážní práce v místě realizace. SIESTORAGE je možné integrovat do stávajících systémů díky výkonnému řídicímu systému a vyspělým technologiím.

„Systém SIESTORAGE využívá prověřenou technologii lithioiontových baterií, která je pro tyto účely nejvhodnějším řešením,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens. „SIESTORAGE se využívá v nejrůznějších aplikacích – například pro průmyslové podniky nebo záchranné složky představuje řešení krátkodobých výpadků napájení, dokáže zvýšit spolehlivost dodávek energie do odlehlých regionů nebo pomáhat vykrývat výkonové špičky. Role takovýchto zařízení bude s postupující



decentralizací energetiky stále důležitější,“ dodává Eduard Palíšek.

Bude-li zkušební provoz úspěšný, může se kapacita baterie na jihu Čech postupně navýšit až na 10 MWh. „Baterie má díky svým technologickým vlastnostem široké možnosti využití. Její největší výhodou je rychlá regulace výkonu a reakční doba do jedné vteřiny. To umožňuje nejen možnost efektivně kompenzovat odchylky při obchodování s elektrickou energií, ale i velmi rychle reagovat při krátkodobých výpadcích napájení.

Bateriová jednotka v těchto případech umožní napájet klíčové body pro obnovu sítě. I tyto situace bychom si rádi v rámci zkušebního provozu rádi otestovali v praxi. Samozřejmě bez jakýchkoli dopadů na konečné uživatele,“ říká Michal Jurík, manažer strategických projektů E.ON.

Vlastnosti bateriového úložiště může mnoha způsoby využít i provozovatel distribuční sítě. Jedním z nich je kompenzace přetoků jalového výkonu do



přenosové soustavy, ke kterému dochází převážně v nočních hodinách. Plné využití všech výhod bateriových systémů v energetice je však podmíněno změnou legislativy.

„Technologii bateriových úložišť by v budoucnu mohli využívat i koncoví uživatelé, a to díky tzv. solárnímu cloudu. To znamená, že nespotřebovanou elektřinu vyrobenou například fotovoltaikou si



„uloží“ do podobné baterie, jako je teď v Mydlovarech, a v případě potřeby si ji zase vezmou zpět,“ vysvětluje Martin Záklasník.

Úložiště v jihočeských Mydlovarech navazuje na aktivity mateřského koncernu E.ON v jiných zemích Evropy, kde energetická společnost působí. Od loňského roku E.ON provozuje bateriové úložiště o kapacitě pět MWh v anglickém Sheffieldu. Jedním z nejstarších projektů tohoto typu jsou dvě velkokapacitní bateriové jednotky pro akumulaci energie na severoněmeckém ostrově Pellworm, které koncern provozuje již od roku 2014. Na ostrově v Severním moři stabilizují distribuční síť a umožňují co nejefektivnější využití energie z místních obnovitelných zdrojů.

Zdroj: E.ON