První český investor získal povolení k výstavbě a provozu solární elektrárny v Íránu

Společnost skupiny Solek Group postaví solární park s výkonem 10 MW v íránském Damankooh. Je prvním z několika.

tisková zpráva

13. 12. 2017

Solek Group je jedním z prvních z prvních zahraničních a vůbec první český investor, který může stavět a provozovat fotovoltaickou elektrárnu v Íránu. Projekt solárního parku Damankooh s plánovaným instalovaným výkonem 10 MW je na severovýchodě země, v provincii Semnan. V následujících třech letech hodlá skupina postavit v Íránu čtyři fotovoltaické elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 70 megawattů.

Skupina Solek Group založila v Íránu pět dceřiných společností určených pro development plánovaných čtyř solárních elektráren už na konci roku 2016. „Hned po založení dceřiných společností jsme podali první žádost o povolení stavby elektrárny íránské Organizaci pro obnovitelnou energii. Proces získání všech potřebných povolení je v Íránu specifický a časově náročný,“ vysvětluje majitel Solek Group, Zdeněk Sobotka. „Pokud chcete v našem byznysu uspět, musíte přijít na úplném začátku. Ve chvíli, kdy daná země teprve začíná o obnovitelných zdrojích přemýšlet.“

Solek Group již nyní získal veškerá potřebná povolení ke stavbě a začátkem měsíce byla podepsána první kompletní smlouva na výkup elektrické energie (PPA - power purchase agreement). Zároveň se jedná o jednu z mála dosud vydaných PPA pro zahraniční společnost v Íránu. „Nic nám tak nebrání začít stavbu prvního projektu, na jehož financování v současné době hledáme i investory,“ doplnil Zdeněk Sobotka. S dokončením první elektrárny počítá Solek Group v příštím roce, výstavba dalších tří je v plánu v horizontu tří let. Elektrárny s plánovaným celkovým výkonem 70 MW se budou dohromady rozkládat na ploše 100 hektarů a v nadmořské výšce okolo 1300 metrů nad mořem.

„Projekt se nachází na severovýchodě Íránu, ve městě Damghan, vzdáleného 380 km od hlavního města Teheránu. Tato provincie má více než 300 slunečných dnů v roce s jasnou oblohou, což je pro solární elektrárnu ideální podnebí,“ popisuje Hamed Mansouri, manažer Solek Group pro Írán. „V etapě financování existuje jen několik projektů se signovanými PPA, které patří cizincům, jsem proto rád, že naše společnost patří mezi těch několik prvních zahraničních průkopníku“, dodává Mansouri. K dnešnímu dni je v Íránu postaveno pouze pět solárních parků investorů z Německa, Švýcarska, Řecka a Rakouska s celkovou kapacitou 45 MW.

V Íránu jsou pro solární energii výborné podmínky, nejen přírodní díky vysokému osvitu, ale též díky podpoře tamní vlády. Ta chce zvýšit výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů na 5000 megawattů do roku 2021, zatím je její podíl velmi nízký. Vláda například poskytuje investiční pobídky, daňové prázdniny, atraktivní vstupní tarif či garantuje výkupní podmínky na 20 let. Pro zahraniční investory jsou zde příhodné podmínky k dosažení vysoké míry návratnosti svých projektů.

Zdroj: tisková zpráva