Solární elektrárny s pomocí z Evropy: Polsko začíná zelenat

Polsko v energetice stále z drtivé většiny spoléhá na spalování uhlí. Zavázalo se však, že oblasti ochrany klimatu a energetiky ke snížení emisí skleníkových plynů o nejméně 40 procent do roku 2030. Při naplňování tohoto cíle budou hrát klíčovou roli obnovitelná energie.

Martin Madej

4. 6. 2020

Zatímco se česká vláda jako jediná v EU snaží zablokovat cokoliv, co napomáhá jiné než střešní fotovoltaice, Poláci se mohou těšit ze štědré evropské finanční pomoci. Evropská investiční banka totiž podpořila 66 megawattů solárních elektráren plánovaných pro severní Polsko půjčkou ve výši 18 milionů eur (478 milionů Kč). Informovala o tom na svých stránkách Evropská komise. Skupina Energy Solar Projekty sp.z o.o., která na výhodnou půjčku dosáhla, solární projekt vysoutěžila v celonárodních aukcích.

Jak už jsme naše čtenáře na Obnovitelně informovali, Polsko zavedlo aukce jako formu podpory obnovitelných zdrojů jako vůbec první stát Visegradské čtyřky v roce 2016. V aukcích, tedy tržní soutěži o podporu, v prosinci 2019 konaných společně pro projekty vnitrozemských větrných a solárních elektráren zvítězily velké projekty s průměrnou cenou v přepočtu za 1 187 Kč/MWh a menší projekty s průměrnou cenou 1 788 Kč/MWh. Polská vláda tak jen v prosinci přislíbila v investicích do čisté energie v přepočtu téměř 120 miliard korun.

Jak se nyní ukazuje, polské rozhodnutí bude mít mnohonásobný pozitivní efekt. Stabilní investiční prostředí, které aukce pro developery v solární energetice vytváří, umožňuje developerům žádat o atraktivní půjčky také jinde než u domácích bankovních institucí. 47 tisíc tun oxidu uhličitého, které nové solární parky ročně uspoří, pak může polská vláda před Evropskou komisí vykázat jako svůj příspěvek ke snižování emisí v systému EU-ETS. V neposlední řadě, nový projekt podpoří v době ekonomického útlumu zaměstnanost v regionu.

Projekt má v prvním roce vyrobit na 68 000 MWh elektřiny, což je dost pro 19 000 domácností. Co je podstatné, výkon 66 MW je ve skutečnosti násobkem 66 instalací o průměrné velikosti 1 MW. To dokazuje, že Poláci jsou schopní pozemní instalace fotovoltaiky provozovat nejen ekonomicky, ale i s citem pro okolní krajinu, tak aby jeden solární park nebyl větší než několik hektarů. Dodejme, že v severním Polsku „slunce nesvítí” stejně (či dokonce ještě méně než) jako u nás. Novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou má v červnu projednat Poslanecká sněmovna, s aukcemi fotovoltaiky přesto nepočítá, a to navzdory kritice Svazu moderní energetiky, Solární asociace nebo Svazu průmyslu a dopravy.

Zdroje: eib.org

FOTO: Prachatai