Češi chtějí skoncovat s klecovým chovem slepic. Většina by kupovala česká vejce

Již více než tři čtvrtiny Čechů podporují zákaz klecového chovu slepic. Naprostá většina by přitom upřednostnila česká vejce z alternativních chovů před klecovými vejci z Polska, a to i v případě, že by ta česká byla dražší, ukazuje nejnovější průzkum. Návrh zákona na úplný zákaz klecových chovů slepic v ČR míří tento týden v Poslanecké sněmovně do druhého čtení, a tak bude už brzy o osudech českých slepic v drátěných klecích jasno.

tisková zpráva (redakčně upraveno)

2. 6. 2020

Podle aktuálního průzkumu společnosti PPM Factum považuje 9 z 10 Čechů ochranu zvířat za důležitou hodnotu, která si zaslouží pozornost ze strany politiků. Více než dvěma třetinám obyvatel zároveň dává smysl, aby Česká republika chránila zvířata přísněji, než to vyžaduje Evropská unie. Pro zákaz klecového chovu slepic v Česku se pak v průzkumu vyjádřilo dokonce 78 procent dotázaných.

„Ukazuje se vzrůstající trend, pokud jde o podporu zákazu klecových chovů slepic. Zatímco v červenci 2018 bylo pro 73 procent Čechů, dnes už je to o pět procentních bodů více. Je vidět, že Čechům záleží na dobrém zacházení se zvířaty a nechtějí podporovat krutost klecových chovů, kde je 20 slepic narváno do malé drátěné klece bez možnosti si popoletět nebo alespoň roztáhnout křídla,“ hodnotí výsledky průzkumu předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka.

Z průzkumu PPM Factum také vyplývá, že by naprostá většina Čechů upřednostnila česká neklecová vejce před klecovými vejci z Polska i vpřípadě, že by ta česká byla dražší. Jen 5 % české populace raději koupilo levnější polské vejce z klecového chovu. Naopak polovina populace by zvolila nejlevnější českou bezklecovou variantu – tedy chov napodestýlce. Čtvrtina lidí by si vybrala dražší české vejce z volného výběhu. Jen 6 % české populace by v případě výběru zvolilo vejce v bio kvalitě za nejvyššícenu. „Nehrozí, že by polský dovoz z klecových chovů převálcoval české producenty vajec, jak nás někteří pořád straší,” dodává Marek Voršilka.

Pro zákaz klecových chovů slepic se už dříve v rámci kampaně Výzva Babišovi veřejně vyslovily také některé známé osobnosti jako například režisér Zdeněk Troška, herec Otakar Brousek ml. nebo zpěvačka Heidi Janků. V rámci této kampaně veřejnost apelovala na premiéra a šéfa hnutí ANO, aby s poslanci ve své straně jednal o podpoře zákazu v Poslanecké sněmovně, protože právě poslanci ANO v únoru návrh potopili v zemědělském výboru i ve výboru pro životní prostředí. Babišovi podle jeho slov dorazilo během jediné noci přes tisíc mailů. Kampaň však přerušil příchod koronavirové epidemie. Nyní se téma vrací na půdu sněmovny - návrh míří tento týden do druhého čtení, závěrečné hlasování se očekává v červenci.

Zdroje: TZ OBRAZ - Ochránci zvířat, factum.cz

FOTO: OBRAZ - Ochránci zvířat