Zájem o solární střechy raketově roste. Nové instalace pomáhají oživit ekonomiku

Letošní slunečné počasí přeje solární energetice. Rostoucí počet slunečných dnů vede k vyššímu využití fotovoltaiky. To se odráží na raketově rychlém vyčerpání podpory pro firemní instalace i růstu zájmu o Novou zelenou úsporám pro domácnosti. Také v jiných evropských státech běží rozvoj solární energetiky i přes pandemii koronaviru. Některé státy proto zahrnuly fotovoltaiku do balíčků, které pomáhají restartovat ekonomiku.

Martin Prax

24. 5. 2020

Ministerstvo průmyslu zatím vypsalo pro letošní rok pouze jedinou výzvu na podporu instalací solárních elektráren na střechách podniků. Podle údajů agentury API byla alokace výzvy pro fotovoltaiku spuštěné k začátku letošního roku vyčerpána již během března. Podniky jen za první čtvrtletí připravily projekty za více než 800 milionů korun.

“Ministerstvo průmyslu by mělo nastavit kontinuální výzvu s dostatečnými prostředky. Jen takový krok povede k stabilnímu rozvoji energetické soběstačnosti firem a dlouhodobě se udrží pracovní příležitosti pro montážní firmy. Právě v době propadu ekonomiky jsou instalace fotovoltaických panelů klíčovou součástí k oživení stavebnictví,” uvedl Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Svaz moderní energetiky proto navrhuje, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu navýšilo prostředky ve prospěch podpory nových solárních instalaci na střechách podniků. Pokud bude podpora vhodně nastavena také pro malé a střední podniky, vzniknou tisícovky nových projektů. 

Další tisícovky nových solárních střech vzniknou letos na střechách rodinných domů. Také program Nová zelená úsporám totiž eviduje rekordní zájem uživatelů o pořízení solární elektrárny na střechu svého domu. Pokud by se podařilo udržet nastavené tempo, došlo by během letošního roku opět ke zdvojnásobení zájmu o energetickou soběstačnost domácností.

“Solární instalace jsou ideální příkladem trojnásobného přínosu v jednom kroku: sníží firmám a domácnostem výdaje za energii, vytváří pracovní místa v regionálních firmách a navíc redukují spotřebu fosilních paliv a tím čistí vzduch ve městech a obcích. Stát by měl usilovat o stabilní růst sektoru, podpoří tak oživení ekonomiky zastavené pandemií koronaviru,” dodává k výhodám rozvoje decentralizované energetiky Martin Sedlák.

Solární oživení ekonomiky

Pozitivního rozvoje solárních instalací v podobě bezpečných pracovních míst a úspory výdajů za energie zachytily také vlády Švýcarska, Litvy nebo Rakouska. Rozvoj fotovoltaiky je tak součástí jejich stimulačních balíčků.

Ve Švýcarsku zaznamenali rostoucí zájem o solární elektrárny během prvního čtvrtletí 2020. Vláda pro udržení zájmu o fotovoltaiku připravila novou podporu ve výši 44 milionů EUR (1,2 miliardy Kč), současně dojde ke zkrácení lhůt pro vyřízení dotací. Rakousko rozšířilo dotace pro solární systémy a akumulaci energie: z toho je 24 milionů EUR určeno pro instalaci fotovoltaických panelů na střechách a 12 milionů na nákup baterií. Rakouská vláda očekává, že podpoří vznik až 20 tisíc solárních střech.

Potivních efektů plynoucích z rozvoje decentralizované energetiky si všimli i v Litvě. Litevské Ministerstvo pro energetiku v dubnu oznámilo, že podpoří rozvoj aktivních zákazníkům vyrábějícím energii ze solárních panelů ve výši 1,1 miliardy korun, tedy čtyřnásobně více než se původně plánovalo. Slibuje si, že to dá impuls pro celkových 3,3 miliard korun investic. Jen do energetiky a udržitelnosti chce litevská vláda v rámci stimulačního balíčku letos investovat celkem 27 miliard korun. Portugalsko urychlilo připojení více než 220 solárních projektů na střechách firem s cílem pomoci jim ušetřit výdaje za energie během propadu ekonomiky

Francie pak navýšila objem podpořených projektů v rámci poslední aukce. Celkem tak získají podporu větrné a solární parky o výkonu 1 700 megawatt (MW)Fotovoltaických parků má v rámci této výzvy vzniknout až 88 o výkonu 649 MW s průměrnou cenou 62,11 EUR/MWh. Dalších 104 MW postaví v rámci inovativních solárních řešení, například spojením fotovoltaiky a zemědělství, kdy jsou panely umístěny nad plodinami. Pro vlastní spotřebu například domácností pak vznikne 11,8 MW solárních projektů (pro srovnájí v Česku se za celý loňský rok postavilo všech projektů fotovoltaiky pouhých 25 MW).

Zdroje: bfe.admin.ch, infothek.bmvit.gv.at, alies.cz, pv-magazine.com

FOTO: flickr.com