220 kilowatthodin energie z obyčejné vody. Stačí jenom trocha prášku

Vědci z US Army Research Laboratory v Aberdeenu v prestižním vědeckém časopisu Science představili průlomový výzkum. Chemickou cestou totiž dokázali uvolnit z vody vodík, který by mohl být použit v dopravních prostředcích.

František Mašek

16. 8. 2017

Základem je speciální nanosloučenina hliníku, která po vsypání do vody začne reagovat a vzniká vodík. Ten může být zachycen a použit jako palivo – buď přímo, nebo je možné jej posílat do palivových článků, kde opačnou reakcí s kyslíkem vzniká neškodná voda a uvolňuje se valenční elektron, který pak pohání elektromotory.



Nejde o žádnou novinku, protože chemická exotermická reakce, kde vzniká vodík, je známá už stovky let. Jenže účinnost byla dodnes velmi nízká. V nejlepším případě se rovnala nějakým padesáti procentům. Doktor Anit Giri z armádního výzkumného ústavu však říká, že jejich technologie je úplně jiná. Stačí tři minuty, aby se chemická reakce rozeběhla úplně, a to s účinností 100 %. „Podle našich výzkumů může jeden kilogram hliníkového prášku vyprodukovat během tří minut 220 kilowatthodin energie.“

V další fázi je třeba vyřešit, jak tuto technologii uvést v život, tedy jak chemickou sloučeninu ve velkém vyrábět, jak ji skladovat, jak vytvořit technologii slučování (například jak zabezpečit okamžité zastavení reakce v případě nutnosti) a co s odpady. Při reakci totiž vzniká mimo jiné i oxid hlinitý, což je jeden z nejtvrdších materiálů na světě – v přírodě ho známe jako korund.

Celý systém bude mít první uplatnění u vojska, kde dokáže dodat energii během několika sekund i v polních podmínkách. Dobíjení GPS, vysílaček a dalších součástí výzbroje a výstroje tak může být otázkou pár kapek vody a několika zrníček prášku.

Zdroj: U.S. Army / David McNally