Restart ekonomiky se zelenými opatřeními: Rakousko se zbavilo poslední uhelné elektrárny

Produkce elektřiny z uhlí se stala v polovině dubna historií. Rakouská energetická společnost Verbund odstavila svou poslední uhelnou elektrárnu. Země je tak blíž svému plánu zajistit do roku 2030 přechod na 100% obnovitelné dodávky elektřiny. Zelená opatření mají také podpory vlády při hledání receptů na restart tamní ekonomiky po zvládnutí epidemie koronaviru.

Martin Sedlák

19. 4. 2020

Poslední rakouská elektrárna zásobovala energií Štýrsko celých 34 let. Rozhodnutí o jejím odstavení přivítala rakouská ministryně pro ochranu klimatu a infrastrukturu Leonore Gewessler: „Rakousko se konečně zbavuje uhelné energie a podniká další krok k postupnému vyřazování fosilních paliv v našem hospodářství. Přinese nám to také ekonomickou nezávislost: v současné době utrácíme 10 miliard EUR za dovoz uhlí, ropy a plynu.“

V Evropě je tak nyní již 15 států, které se rozhodly ukončit produkci elektřiny pomocí spalování uhlí. Další 14 z nich má plán skoncovat s uhlí do roku 2030.

Inovace na podporu nové ekonomiky 

Na místě odstavené elektrárny má vzniknout inovační centrum, které se zaměří na vývoj technologií v moderní energetice. Energetická společnost Verbund zde vybuduje pilotní zařízení pro vysokoteplotní elektrolýzu a provoz palivových článků pro výrobu vodíku. Právě taková zařízení pomohou Rakousku dosáhnout 100% obnovitelné elektroenergetiky, kterou země plánuje postavit mimojiné na rozvoji solární energetiky. Nová rakouská vládní koalice křesťanských demokratů a zelených má ve svém programovém prohlášení slíbila, že podpoří rozvoj jednoho milionů solárních střech.

Symbolický krok, ve kterém zelené inovace nahradí fosilní paliva, je odrazem také současných úvah rakouské vlády v krocích, které mají pomoci restartovat rakouskou ekonomiku po stop stavu během epidemie koronaviru. Rakouská ministryně pro oblast změn klimatu a infrastrukturu na otázku, kde budou hledat cesty k restartu ekonomiky.

“Rozvoj energie z obnovitelných zdrojů nebo budování železniční infrastruktury vytváří bezpečná pracovní místa a zároveň jde o opatření pro budoucnost, ve které stojí za to žít. Tato opatření jsou nezbytná s ohledem na 600 000 nezaměstnaných. Tímto způsobem bychom se mohli z krize vynořit,” nastínila směr úvah rakouská ministryně pro ochranu klimatu a infrastrukturu Leonore Gewessler v rozhovoru pro deník Der Standard.

Rakouské stimulační balíčky tak budou podle ministryně klást důraz na opatření, která současně pomohou v boji se změnou klimatu a mají multiplikační efekt. Jejich přesné znění by měla rakouská vláda představit během května.

„Cílené investice do rozšíření obnovitelných zdrojů energie podpoří rozvoj regionální ekonomiky a posílí odolnost naší společnosti,“ podporuje slova rakouské ministryně Herbert Paierl, generální ředitel Rakouské spolkové fotovoltaické asociace.

Rozvoj obnovitelných zdrojů energie přináší také rychlou potřebu kvalifikovaných pracovníků, kteří mohou zmírnit současnou napjatou situaci na trhu práce. Do roku 2030 může podle rakouské pobočky Greenpeace vzniknout až 200 tisíc pracovních míst. 



Zdroje: derstandard.at, pvaustria.at

FOTO: Rob Glover, flickr.com