Začala výstavba světově největšího závodu na výrobu zeleného vodíku

Až 60 kilogramů zeleného vodíku za hodinu vyrobí vysokoteplotní elektrolyzér, který postaví konsorcium šesti firem v areálu rafinérie obnovitelných paliv v Rotterdamu. Jedním z realizátorů ambiciózního projektu s výkonem 2,6 MW je i společnost Sunfire, v níž Skupina ČEZ vlastní minoritní podíl přes Inven Capital. Na výstavbu elektrolyzéru přispěla Evropská unie částkou téměř sedm milionů eur.

Alice Horáková, ČEZ

2. 4. 2020

Vysokoteplotní elektrolyzér s pracovním názvem MULTIPLHY bude prvním více megawattovým zařízením svého druhu na světě. Vznikne v areálu rafinérie obnovitelných paliv finské společnosti Neste v Rotterdamu, která vyrobený vodík využije přímo v provozu. Výstavba elektrolyzéru v režii Sunfire začne v roce 2021, výroba by se měla spustit do poloviny roku 2022. Součástí napojeného výzkumu a vývoje bude i možnost do budoucna výkon elektrolyzéru navýšit až na 100 MW. 

„Cíle Evropské unie v oblasti uhlíkové neutrality představují obrovskou výzvu nejen v oblasti energetiky, ale také dopravy. Zelený vodík z obnovitelných zdrojů je jedním z klíčových řešení. Projekt MULTYPLHY představuje důležitý technologický mezikrok pro přechod k vysokoteplotním elektrolyzérům s výkonem v řádech stovek megawattů,“ říká obchodní ředitel a jeden ze zakladatelů společnosti Sunfire Nils Aldag. 

„Ambiciózní projekty společnosti Sunfire pro světově známé firmy ukazují, že sázka na výrobu ve stylu power-to-gas byla tím správným investičním rozhodnutím. Jsme rádi, že se Sunfire daří,“ uvedl Petr Míkovec, výkonný ředitel venture capital fondu Inven Capital, jehož prostřednictvím Skupina ČEZ investuje do start-upů v oblasti čistých technologií a energetiky. 

Kromě německé clean-tech společnosti Sunfire a finské společnosti Neste, zaměřené na obnovitelné výrobky, se na projektu podílí rovněž francouzská energetická společnost Engie a lucemburská inženýringová společnost Paul Wurth. Vše zastřešuje francouzská veřejná výzkumná organizace CEA, která se zaměřuje mimo jiné na koordinaci mezinárodních projektů v oblasti čistých technologií. Projekt výstavby elektrolyzéru MULTIPLHY získal 6,9 milionů eur (přes 190 milionů korun) z fondů evropského programu na podporu palivových článků a vodíku (FCH 2-JU) v rámci Horizon 2020, další finance poskytly Francie, Německo, Finsko a Lucembursko.  Celková hodnota projektu MULTIPHLY činí přibližně 10 milionů eur. 

Zelený vodík, ekologický metanol

Společnost Sunfire, do níž ČEZ prostřednictvím svého fondu Inven Capital investoval před 5 lety, se specializuje na ekologickou výrobu energie a energetických produktů, jako je zelený vodík či syntetické plyny a paliva. Loni na podzim například uzavřela dohodu s francouzskou rafinérskou společností Total na výstavbu pilotního vysokoteplotního elektrolyzéru pro výrobu metanolu ze zeleného vodíku. Jednotka Sunfire-HyLink 200 začne fungovat v roce 2021, za tři roky by měla vyrobit cca 500 tun zeleného vodíku. K výrobě kromě obnovitelných zdrojů využije také páru a odpadní teplo z běžného provozu rafinérie.

Dlouhodobá spolupráce pojí Sunfire také s německými ocelárnami Salzgitter Flachstahl. První elektrolyzér pro výrobu vodíku z odpadní páry z provozu spustil výrobu již na jaře 2016. Na základě pozitivních zkušeností se ocelárny začátkem roku 2019 rozhodly vybudovat větší jednotku s vyšší produkcí i účinností. Dokončena by měla být letos v létě, po spuštění vyrobí cca 200 kubíků vodíku za hodinu. Účinnost procesu má přitom dosáhnout 84 %. 

Kromě toho se Sufire podílí také na vývoji tzv. ko-elektrolyzéru v průmyslovém měřítku. Ten zachytává CO2 přímo ze vzduchu a pomocí vody (ve formě vodní páry) a elektřiny z obnovitelných zdrojů jej přeměňuje na syntetický plyn: směs vodíku a oxidu uhelnatého (CO) nazývanou Syngas. Syngas lze dále zpracovávat do syntetických paliv jako je například e-kerosin či e-diesel. 

Zdroj: TZ ČEZ

FOTO: ČEZ