Pomoc v boji s koronavirem: ČEZ koupil sanitku, solárníci respirátory pro seniory

Do podpory boje s koronaviry se zapojily také energetické firmy. ČEZ prostřednictvím své nadace zajistil nákup sanitky pro pacienty s touto nákazou. Další firmy pomáhají zajistit nákup a distribuci ochranných prostředků například pro pracovníky v sociálních službách nebo zdravotníky.

Martin Prax

31. 3. 2020

Sanitka z duhové nadace

Největší česká energetická společnost ČEZ podpořila dvě klíčové pražské nemocnice. Thomayerova nemocnice si díky příspěvku koupí svou první sanitku pro převoz pacientů s tímto onemocněním. Jde o vůz vybavený speciální filtračně ventilační

jednotkou, která zajistí ochranu zdravotníků. Největší česká nemocnice v Praze-Motole příspěvek využije na nákup vybavení pro léčbu pacientů s onemocněním COVID-19. Příspěvek od Nadace ČEZ částečně pokryje náklady na monitory životních funkcí. Ty potřebuje zejména pro zařízení nově zřízeného oddělení, kam směřuje pacienty ohrožené koronaviry. 

„Uvědomujeme si, že během epidemie, je jedním z nejdůležitějších aspektů pomoci rychlost. V nemocnicích závodí s časem – kvalitní vybavení potřebují mít připravené dopředu, ne jej řešit za pochodu, kdy se musí starat o nakažené. Proto jsme obě schválili bleskově on-line,“ uvedl předseda správní rady Nadace ČEZ a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Nadace ČEZ minulý týden spustila v souvislosti s epidemií grant Krizová pomoc určený na zmírnění jejích následků. Neziskové organizace, města a obce mohou ve zrychleném řízení požádat až o 50 000 korun. Nový grant například již využily organizace na nákup šicích strojů a materiálů na roušky či na zajištění rozvozu jídla a léků handicapovaným a seniorům. 

Respirátory pro seniory

Do pomoci pro ohrožené zdravotníky, ale také seniory se zapojila také Solární asociace. Ve spolupráci s provozovateli solárních elektráren v Česku pomohla nakoupit roušky a respirátory, které věnuje právě nemocnicím a pečovatelským domům pro seniory. Další dobročinnou aktivitou Solární asociace je příspěvek na obědy pro zdravotníky a hasiče. 

Do boje proti pandemii se formou finančního příspěvku zapojili největší investoři z oboru fotovoltaiky, mezi které patří investiční skupina Jufa, Decci, Energy21, Photon Energy, Easywatt a Divalia. 

„Vážíme si práce a nasazení záchranných složek, které neúnavně pracují na záchraně životů i bez potřebných ochranných pomůcek. Naším darem chceme přispět k ochraně nejvíce ohrožených skupin obyvatel, proto věnujeme desítky tisíc roušek a respirátorů především menším nemocnicím a pečovatelským domům pro seniory. Děkujeme našim členům za rychlou odezvu a poskytnutí prostředků na nákup ochranných pomůcek,” uvádí k pomoci Veronika Šilhová, výkonná ředitelka Solární asociace.

Jedna ze zásilek mířila do Mníšku pod Brdy. Starostka Magdalena Davis na svém facebookovém profilu poděkovala za zajištění potřebných ochranných pomůcek: “Nesmírně si vážím solidarity, kterou teď firmy prokazují městům a obcím, tak jak to dnes udělala právě Solární asociace. Zvedlo mi to obrovsky náladu a zároveň mi spadl kámen ze srdce, protože našemu Domovu pro seniory v posledních dnech opět začaly docházet ochranné pomůcky (v záloze už byly jen látkové roušky). Z dnešního daru tedy všechny roušky a 250 respirátorů obratem putovaly do Domova pro seniory, zbylých 150 respirátorů jsme rozdělili mezi městské zdravotníky a strážníky městské policie. Ještě jednou velké díky a české solidaritě vzdávám hold!”

 

FOTO: Mníšek pod Brdy, Magdalena Davis

Další zásilka mířila do organizace Naděje, která pečuje o seniory, sociálně slabé nebo lidi s handicapem. “Včera nám Solární asociace doručila velmi cenný dar! Celkem 4500 jednorázových roušek a 2000 respirátorů! Dnes vše rozvezeme do našich azylových domů, denních center, ordinace, do kempu na Císařské louce, ubytovny pro staré a handicapované na Vackově, Hotelu Harfa a také našim kolegům do terénu. Děkujeme, že v boji s COVID-19 nejsme sami,” vyjádřila své díky organizace Naděje na svém facebooku. 

Pomoc Solární asociace koordinuje také s asociací pro akumulaci AKU-BAT a Svazem moderní energetiky. Zástupci těchto profesních organizací pomáhají s logistikou nebo zajištěním kontaktů pro cílová místa dodávek respirátorů.

Šance ke změně 

Respirátory a roušky distribuují zdarma také firmy působící v energetice. Pražským pečovatelským domům poskytla ochranné pomůcky Pražská plynárenská. K soukromým společnostem, které pomáhají zastavit šíření epidemie nového koronaviru, se připojil i Amper Holding. Právě s tou také spolupracovala Solární asociace na dovozu potřebných respirátorů.

„V zahraničí jsme zajistili respirátory a roušky. Darovali jsme je z velké části našim klientům, například nemocnicím v Břeclavi a Hustopečích ale i dalším zdravotnickým zařízením K úspěšnému zvládnutí epidemie se zároveň snažíme přispět hlavně tím, že maximálně digitalizujeme chod všech zařízení i technické podpory a zaměstnance vysíláme do terénu jen v nezbytných případech – díky funkčnímu energetickému managementu je to možné.,“ uvádí Jan Palaščák, generální ředitel skupiny Amper Holding. Další zásilky zdravotnického materiálu směřovaly mj. do Nemocnice v Novém Městě na Moravě, měst Chrudimi, Chocně, Moravské Třebové, neziskovkám poskytujícím sociální služby v Táboře a pro Masarykovu univerzitu.

Jan Palaščák se také zamýšlí, jak by mělo Česko nejlépe oživit ekonomiku zkoušenou pandemií. Ekonomickou obnovu Česka doporučuje stavět na plošných daňových úlevách a decentralizaci, včetně energetiky. „Ze současné situace si můžeme vzít i poučení pro ekonomický restart. Především je zřejmé, že přílišná centralizace a regulace škodí. A to platí nejen ve zdravotnictví, ale také v celém hospodářství včetně energetiky. S decentralizací musí jít ruku v ruce digitalizace a adaptace strategických plánů na všechny krize, které nám 21. století může připravit – zdravotnickou, migrační, klimatickou i jakoukoliv další černou labuť,“ dodává Jan Palaščák.

Zdroje: TZ ČEZ, Solární asociace, Amper Holding

FOTO: Solární asociace