Buď jako Arnold Schwarzenegger: zůstaň doma, zacvič si a přispěj potřebným

Bývalý guvernér státu Kalifornie a hvězda akčních filmů z devadesátých let rakouského původu herec Arnold Schwarzenegger nabádá Američany, aby zůstali v době koronavirové pandemie doma a podporuje je v tom rozličnými způsoby.

Kristýna Vobecká

30. 3. 2020

Herec, který se proslavil rolí Terminátora, má 72 let a za sebou nedávnou operaci srdce. Patří tak k ohrožené skupině obyvatel, pro které může mít nakažení koronavirem fatální následky. Na začátku března proto udělal pro ochranu zdraví veřejnosti první krok a zrušil veřejný festival věnovaný fitness a kulturistice, který pořádá a měl mít návštěvnost až 25 tisíc lidí. Ve svém videu na Twitteru fanouškům svalnatých těl vzkázal, že ho to velmi mrzí, ale bylo to podle něj vzhledem k okolnostem rozumné rozhodnutí. „Chceme, aby byli lidé zdraví. Propagujeme zdravý životní styl a cítíme se jako největší a nejlepší na světě, ale být zdraví a podpořit zdravý životní styl je důležitější než vydělávat peníze,“ dodal herec a bývalý šampion v kulturistice ve videu. 

Oslík, mrkvička a doutník ve vířivce

Vyjadřování poselství veřejnosti formou videa je bývalému guvernérovi Kalifornie zřejmě velmi blízké. V následujících dnech po zrušení fitness festivalu Schwarzenegger na svém Twitteru zveřejnil další dvě videa, v nichž nabádal americké občany k tomu, aby zůstali během koronavirové pandemie doma. V prvním videu večeří se svým oslíkem a poníkem u stolu v kuchyni mrkev a oznamuje svým spoluobčanům, že to takto se svými zvířátky praktikuje každý večer. Zůstávají doma, jí domácí jídla a nechodí ven mezi lidi. Lidem a veřejným prostranstvím se snaží vyhnout. 

V druhém videu potom ve své vířivce na terase kouří doutník a nabádá mladé lidi, aby během jarních prázdnin nepořádali oslavy a nenavštěvovali večírky a veřejné akce. Reaguje tím na davy mladých lidí, kteří v té době ignorovali doporučení vlády ohledně koronaviru a zavřené kalifornské restaurace a bezstarostně se bavili ve velkých skupinách. "Vyvarujte se davů, nechoďte do restaurací a neposedávejte na zahrádkách…běžte domů a tento problém, tenhle virus, dokážeme společně překonat. Ale musíte se řídit nařízeními. Takže si pamatujte: zůstaňte doma a nechoďte mezi lidi,“ vzkázal mladým Američanům ze své jacuzzi Schwarzenegger. Poselství bývalého kalifornského guvernéra se však nesetkalo mezi fanoušky na Twitteru pouze s pochopením, často opakovaným argumentem v reakcích na jeho video bylo, že někomu, kdo žije v domě za několik milionů a nemusí pracovat, se to mluví. 

Jeden milion dolarů na zdravotníky a cvičební plán zdarma

Možná i v návaznosti na reakci veřejnosti poslal Schwarzenegger jeden milion dolarů na Frontline Responders Fund, což je crowdfundingová sbírka věnovaná na financování ochranných pomůcek jako jsou roušky, rukavice, čepice a další pro zdravotnické pracovníky. "Nikdy jsem nechtěl jenom sedět na gauči a stěžovat si na to, jak jsou věci špatné. Vždycky jsem věřil, že všichni můžeme něco udělat pro to, aby se věci zlepšily. Tohle je jednoduchý způsob, jak chránit naše skutečné hrdiny v první linii a v nemocnicích. Věnoval jsem na jejich ochranu milion dolarů a doufám, že se každý z vás může zapojit do podpory našich hrdinů,“ uvedl herec na svém Instagramu a sdílel se svými fanoušky link, kde mohou také věnovat finanční prostředky. 

Někdy však opravdu nestačí pouze sedět na gauči a posílat peníze. Nebyl by to Arnold Schwarzenegger, jenž je proslavený svou fyzičkou a kulturistickou postavou, kterou si i ve svém věku stále udržuje, aby své fanoušky nemotivoval ke cvičení v karanténě. Bývalý šampion v kulturistice sdílel na Instagramovém profilu svůj starý cvičební plán, podle kterého lze cvičit bez použití posilovacího nářadí a návštěvy posilovny. "Během této krize nemáme kontrolu nad mnoha věcmi, takže se musíme soustředit na věci, které kontrolovat můžeme. Napsal jsem svůj starý cvičební plán bez nářadí, protože můžeme aspoň kontrolovat svou fyzičku. Dokonce i bez posilovny můžeme být během pandemie fyzicky fit,“ vzkázal fanouškům pod postem se svými černobílými fotkami z mládí Schwarzenegger a poskytnul jim link na celý cvičení plán. Samozřejmě zdarma.

Poselství hollywoodského siláka se nám mohou zdát úsměvná, ale jedno se Arnoldovi musí nechat, ví, jak zaujmout publikum. Proto zůstaňte doma, nechoďte mezi lidi, podpořte zdravotnický personál a udržujte si fyzičku. Takže nebuďte jako naši ministři, kteří ztrácí čas nesmyslnou výměnou názorů přes twitter. Buďte jako Arnold!

Zdroje: The Atlantic, Pulse, Mens Health, Twitter

Foto: Pixabay