Německo letos splní své klimatické cíle - emise klesnou nejméně o 40 procent. Kvůli koronaviru

Pandemie nového koronaviru mění svět. Zastavila letadla i továrny, lidé omezují dopravu. To všechno se projevuje také na emisích oxidu uhličitého.

Tomáš Vondra

21. 3. 2020

Německo i díky epidemii koronaviru nečekaně splní své klimatické cíle pro rok 2020, uvedla v pátek 20. března organizace Agora Energiewende, která se zabývá klimatickou a energetickou politikou.

Ještě nedávno přitom i němečtí vládní politici dosažení tohoto cíle považovali za vyloučené - a to přesto, že se do tohoto cíle investovaly obrovské částky. Spolková republika si stanovila, že emise skleníkových plynů do konce letošního roku sníží o 40 procent ve srovnání s rokem 1990.

Šéf Agora Energiewende Patrick Graichen v pátek v Berlíně řekl, že o dosažení 40procentního cíle už vlivem epidemie, která má široké hospodářské dopady, nemůže být pochyb. Je dokonce možné, že se emise skleníkových plynů podaří snížit až o 45 procent. Vedle nižší spotřeby elektřiny v průmyslu k tomu podle něj dopomůže i výrazný pokles používání osobních automobilů. Dosavadní opatření přitom v Německu nejsou zdaleka tak drastická jako v sousedních zemích nebo v České republice. Pokud bude vyhlášený úplný zákaz vycházení, jak navrhuje například Bavorsko, mohly by emise klesat ještě déle - záleží na tom, jak dlouho tato opatření, která současně ohrožují německou ekonomiku, budou trvat.

Do konce loňského roku klesly německé emise skleníkových plynů ve srovnání s rokem 1990 o 35,7 procenta. Do roku 2030 má být pokles celkem 55procentní.

Zdroj: Agora Energiewende, České noviny, 

FOTO: Pixabay