Zelené nemocniční střechy pomáhají uzdravovat pacienty: produkují místní zdravou zeleninu

Představte si, že byste při pobytu v nemocnici dostávali každý den čerstvou a lokální zeleninu plnou vitamínů. Připadá vám to v českých podmínkách nereálné? V americkém Bostonu dostávají pacienti čerstvou zeleninu pocházející přímo z farmy umístěné na střeše nemocnice.

Kristýna Vobecká

1. 3. 2020

V roce 2017 založilo vedení Bostonského zdravotního střediska střešní farmu určenou primárně k pěstování potravin do potravinové banky, která poskytuje jídlo pacientům, jenž nemají prostředky na nákup kvalitního jídla. Střešní farmy ročně vyprodukuje zhruba 2500 tisíce kilogramů jídla, z čehož více než polovina potravin putuje do potravinové banky. Zbývající produkce je určena k využití v nemocniční jídelně, pro stravování pacientů a v kuchařských kurzech. 

Jídlo léčí

"Jídlo je lék. Proto děláme to, co děláme,“ řekl David Maffeo, ředitel podpůrných služeb v bostonské nemocnici pro blog Modern Farmer. "Většina aglomerací jsou úplné potravinové pouště. Je těžké zde získat lokálně vypěstované jídlo, a proto si myslím, že je to něco, co dlužíme našim pacientům a komunitě.“ 

Střešní farma na bostonské nemocnici není první svého druhu, ale je největší nemocniční farmou ve státě Massachusetts a největší střešní farmou v Bostonu. Farma pokrývá na střeše nemocnice 2 658 metrů čtverečních a roste zde 25 druhů plodin pěstovaných dle zásad ekologického zemědělství. Najít zde můžete listové saláty, bylinky a další sezónní zeleninu. 

Nemocniční farmu má od jejího založení na starosti Lindsay Allen a podle jejích slov je jídlo z farmy využito jak v preventivní, tak v reaktivní lékařské péči, kdy je 72 % pacientů považováno za podvyživené a bez přístupu ke zdravému, lokálnímu jídlo z ekologické produkce. „To, co lidé pozřou, má přímý vliv na jejich zdraví a nemocnice mají zodpovědnost dávat pacientům lepší jídlo. Obecně je však jídlo poskytované v nemocnicích velmi špatné až nechutné, což mi vždycky připadalo ironické, protože když jsme nemocní a nejvíce zranitelní, potřebujeme správnou výživu,“ vysvětlila svůj postoj k pěstování zdravého jídla pro blog Modern Farmer. 

Kvalitní a chutné jídlo pro pacienty i potřebné

Mimo řízení střešní nemocniční farmy se její manažerka věnuje vedení farmářských workshopů, na kterých učí pacienty, zaměstnance nemocnice a jejich rodiny, jak mohou pěstovat své vlastní potraviny. V bostonské nemocnici také ukazuje zaměstnancům kuchyně nové techniky přípravy jídla a dietologové zde pacientům s předepsanými potravinovými omezeními představují možnosti, jak si mohou i tak připravit chutná jídla ze zásob získaných v potravinové bance. Cílem nemocnice tak není pouze poskytovat pacientům kvalitní jídlo, ale také je naučit tomu, aby si zdravý životní styl sami osvojili. 

"Několik dní jsem doslova neměla, co jíst. Proto oceňuji, že existuje něco jako potravinové banka, kde vám dají jídlo, které vám pomůže zůstat zdravý. Vážím si také všech lidí, kteří na střešní zahradě pracují, kdyby tak věděli, jak moc jejich práci doopravdy potřebujeme,“ vyjádřila svůj vděk jedna z pacientek nemocnice, která pravidelně využívá služeb potravinové banky a dodala, že jí to změnilo pohled na jídlo. 

Menší uhlíková stopa a nižší náklady

Provoz střešní farmy stojí ročně okolo 50 tisíc dolarů, což je suma, kterou bostonská nemocnice získává od dárců, z grantů a dotací. Nemocnice také najala fundraisera, který svou činností pomohl pokrýt startovní náklady projektu.  Střešní farma však nemocnice také ušetří okolo 10 tisíc dolarů ročně, za které by musela nemocnice vypěstované jídlo kupovat. Současně farma pomáhá snižovat uhlíkovou stopu nemocnice a zlepšovat její mediální obraz, což zase vede k získávání více jednotlivých dárců. 

“Bostonské zdravotní středisko funguje nad rámec tradičního nemocničního modelu. Místo aby pouze léčili zdravotní neduhy, snaží se aktivně řešit důvody těchto zdravotních problémů,“ uvedl Aviva Musicus z Harvardu, který o farmě napsal reportáž pro americký lékařský časopis. Podle něj je možné model bostonské střešní farmy zopakovat také v dalších organizacích, které chtějí posílit svou potravinovou soběstačnost, podpořit zdravé stravování a upozornit na možnosti ekologické udržitelnosti. 

“Víme, že něco mezi 40-60 % lidského zdraví je ovlivněno lékařsky neměřitelnými faktory. Je proto důležité, že se zdravotnictví zaměřuje také na zdravotní dopady nedostatku kvalitního jídla nebo bydlení. Práce Bostonského zdravotního střediska je proto začátkem evoluce,“ uvedla společnosti ProMedica provozující zdravotnická zařízení Kate Sommerfeld.  

Zdroje: Modern Farmer, Reuters

Fotografie: Boston Medical Center