Čínský solární průmysl letos poroste o polovinu. Může překonat uhlí

Zatímco vloni Čína nainstalovala „jen“ 30,1 GW nových solárních elektráren a poprvé za hodně dlouhou dobu tak v tomto oboru nerostla, letošní rok by by měl být úplně jiný.

Tomáš Vondra

28. 2. 2020

Čínský fotovoltaický svaz CPIA na konci února zveřejnil svou předpověď nově instalovaných solárních elektráren – měla by dosáhnout až 45 GW. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Výstavba nových solárních elektráren se tak začíná zvyšovat. Loňský rok byl totiž pro investory do solární technologie v Číně složitý: množství politických změn vyvolalo nejistotu mezi zájemci o nové projekty. Důsledek: nové instalace roku 2019 klesly o téměř třetinu ze 44 GW v roce 2018. Letošní odhad počítá s růstem o 16 až 50 procent.

Solární velmoc

Celková kapacita solárních elektráren v celé Číně na konci roku 2019 podle údajů Národního energetického úřadu NEA dosáhla 204,68 GW. Nejvíce nových kapacit bylo sice stále z uhelných elektráren, a to 40,92 GW, ale solární elektrárny byly podle nově instalované kapacity hned druhé, třetí byly větrné elektrárny. Letos by tedy mohlo slunce uhlí v Číně v počtu nově instalovaných kapacit konečně překonat.

Svaz CPIA také odhadl, že téměř čtvrtina domácích solárních společností je nyní kvůli epidemii onemocnění způsobeného novým koronavirem zavřená. Asociace získala informace od 134 společností, z nich 33 ještě neobnovilo provoz po novoročních svátcích.

Co způsobí koronavirus?

CPIA už na začátku tohoto měsíce vyzval vládu, aby poskytla solárnímu průmyslu pomoc, protože opatření na boj s epidemií brání opětovnému obnovení výroby. Vyzval k odkladu snížení tarifů pro elektřinu ze slunce, poskytnutí dotací nebo bezúročných půjček. Svaz také požádal vládu o snížení daní a poplatků pro výrobce vybavení solárních elektráren.

Čína již nyní oznámila, že do obnovy ekonomiky po odeznění epidemie nalije významné množství financí. 

Zdroj: Bloomberg, České noviny

Foto: Sungrow

Článek vznikl za podpory Aliance pro energetickou soběstačnost a European Climate Initiative EUKI.