Český objev: plastové misky, které se samy rozloží na kompostu

Mořští živočichové obývající světové oceány, které jsou dlouhodobě zamořeny jednorázovými plasty, by zřejmě objev vědců ze zlínské univerzity Tomáše Bati ocenily. Vymysleli totiž plastové misky, které se během krátké doby rozloží na kompostu a nezatěžují životní prostředí.

Kristýna Vobecká

26. 2. 2020

Plastové nádobí vyrobené z polymléčné kyseliny, takzvaného polylaktidu získaného z vedlejších zemědělských produktů obsahujících cukry, což je třeba kukuřice a cukrová třtina, vynalezli vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. „Kyselina mléčná je poměrně dobře dostupná surovina, je levná a získává se z odpadních zemědělských produktů. Polymer z ní vyrobený splňuje veškeré normy a nařízení pro zdravotní nezávadnost a potravinářské použití. Navíc je biokompatibilní, šetrný k životnímu prostředí a šetří spotřebu neobnovitelných fosilních zdrojů, tím mám na mysli ropu,“ uvedla Petra Válková, vědkyně z Centra polymerních systémů, která na projektu pracuje v oficiálním prohlášení univerzity.

Jídlo s sebou v ekologickém obalu

Misky použitelné jako obalový materiál na potraviny jsou odolné vůči vysokým teplotám, takže je lze ohřívat v mikrovlnné troubě nebo naplnit vroucí vodou a stále drží tvar. Jsou tedy ideální jako krabičky pro uchování teplých pokrmů a nabízejí možné řešení pro lidi, kteří neradi využívají jídlo s donáškou nebo s sebou právě z důvodů jeho nutnosti přenášení v jednorázových plastových obalech. Autoři rozložitelné plastové misky navíc uvádějí, že odolnost výrobků z polymléčné kyseliny proti vysokým teplotám není běžná. 

Další nespornou výhodou ekologického nádobí vyrobeného na zlínské univerzitě je jejich biologická rozložitelnost.  Misky se v technickém kompostu rozloží během několika měsíců. Doba rozložení takového obalu je ve srovnání s plastovými výrobky vytvořenými na bázi ropy daleko rychlejší, a nakonec z ní zbude pouze oxid uhličitý a voda, což jsou látky, které nezatěžují životní prostředí.  

Na trhu do dvou let

Autoři projektu biologicky rozložitelné misky získávají materiály pro výrobu z místních zdrojů.  „Na vývoji těchto obalů spolupracujeme se společností Blatinie, a.s., která se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou a investuje právě do vývoje ekologických šetrných obalů,“ uvedl Vladimír Sedlařík, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a zároveň ředitel Centra polymerních systémů a hlavní řešitel projektu v oficiálním prohlášení univerzity. Financování projektu je také pokryto z českých zdrojů. „Od Technologické agentury České republiky jsme dostali na vývoj téměř dva a půl milionu korun,“ dodal Sedlařík.  

Jídlo v plastové ekologické krabičce českého původu si budete moci z restaurace odnést do dvou let, kdy by se misky dle očekávání vědců měly objevit na trhu. Vývoj těchto krabiček bude potom ukončen do konce tohoto roku a vědci momentálně dokončují testování materiálových vlastností ekologických misek. 

Zdroje: UTB / Fotografie: UTB

Zelená dohoda pro Evropu 

Na konci minulého roku představila Evropa plán, který má vytvořit z EU první klimaticky neutrální ekonomiku na světě. Opatření nemíří jen k nahrazení uhelných elektráren nebo podpoře čisté mobility. Součástí je také právě zvyšování podílu recyklovatelných materiálů a hledání cirkulárních řešení, která posílí konkurenceschopnost evropského průmyslu. Z ekonomiky nezávislé na spalování fosilních paliv pak budeme těžit celá společnost. 

O vizi klimaticky neutrální Evropy můžete přijít diskutovat na talkshow, kterou pořádá Kancelář Evropského parlamentu s Obnovitelně.cz 16. března od 16:00 v Tržnici na Zelném trhu v Brně. Debatovat budou europoslanec Luděk Niedermayer, investor Jiří Hlavenka a bývalou členkou hnutí Fridays for Future Lucií Smolkovou. Praktické otázky  udržitelného spotřebitelství, ekologickému zemědělství a bydlení pak budou diskutovatautorka blogu Czech Zero Waste Helena Škrdlíková, Vojtěch Kotecký z Glopolis, bloggerka Karolína Fourová z Nejez blbě a zakladatel firmy Krtkodom Martin Pribila. Více informací zde.