Velká Británie zakáže od roku 2040 prodej aut se spalovacími motory

Nová auta prodávaná ve Velké Británii v roce 2040 už nebudou spalovat benzín či naftu. Dnes to má oznámit vláda.

František Mašek

7. 8. 2017

Zatím nejpřísnější tažení proti automobilům se spalovacími motory ukázala Francie, která zakazuje vjezd do centra města autům starším dvaceti let a postupně se tento věk bude snižovat. V roce 2025 nakonec nebudou smět do centra města ani žádné naftové motory. Francie pak v roce 2040 zakáže prodej aut s naftovými motory úplně.

Velká Británie tyto plány ale přeskočila a tamní vláda má představit plán, který ke stejnému datu zcela zakáže prodej aut se spalovacím motorem na benzín a naftu, a to včetně hybridů. Jde o součást velkého plánu, který Velká Británie připravuje už několik měsíců.

V rámci boje s emisemi se vláda rozhodla oslovit své ministry, aby připravili komplexní plán, jak by se měl jejich resort změnit, pokud by se něco takového mělo stát. Nejde tedy jen o prostý zákaz, ale součástí plánu bude vyčlenění balíčku tří miliard liber, které započnou velkou přeměnu celé infrastruktury a navazujících odvětví.

Budou se muset přestavět silnice, parkoviště, vytvořit infrastruktura pro dobíjení, s tím bude muset přijít i změna energetických projektů… Ministři předem varovali vládu, aby neprováděla selektivní opatření proti majitelům naftových motorů, protože ve Velké Británii by mohla narazit kvůli tomu, že v minulých letech labouristická vláda naopak naftové motory podporovala, a tak jejich podíl prudce vzrostl.

Zdroj: vlastní, BBC