Bill Gates investoval do přelomové solární technologie. Vítejte v době vodíkové!

Americký miliardář Bill Gates se rozhodl podpořit technologii, která umí proměnit sluneční světlo na zdroj tepla, které překračuje 1000 stupňů Celsia. Věří, že může tímto způsobem nahradit fosilní paliva.

Tomáš Vondra

22. 11. 2019

Jeden z nejbohatších mužů planety se přidal k investorům stojícím za společností Heliogen - první firmou, která chce koncentrovat sluneční světlo na teplotu, která je dostatečně vysoká na to, aby poháněla těžký průmysl bez emisí oxidu uhličitého.

Dokonce umožňuje překročit hranici 1500 stupňů Celsia, což už dokáže i oddělit vodíkové molekuly z vody - výsledkem je tedy nefosilní plyn, který může ohřívat domovy, pohánět auta nebo zásobovat energií továrny. 

Zakladatelem a ředitelem kalifornské společnosti Heliogen je Bill Gross. V tiskovém prohlášení uvedl, že jeho firma představuje technologický skok vpřed ve snaze zkrotit emise z průmyslu i dopravy - ty tvoří 75 procent globální uhlíkové stopy.

Jak to funguje?

Společnost využívá chytré programy k tomu, aby koordinovala rozsáhlý blok zrcadel na jeden cíl - tím vznikne teplota třikrát vyšší než u dosavadních pokusů o něco podobného. Podle Grosse poskytuje tento levný proces, jak získat extrémně vysoké teploty, příležitost, jak smysluplně přispět k vyřešení klimatické krize.

Zásadní je, že tyto dosažené teploty jsou dostatečně vysoké na to, aby se při nich dal bez problémů průmyslově vyrábět beton - a to bez použití fosilních paliv.Právě cement je celosvětově třetím největším zdrojem emisí, hned po ropě a uhlí. Jeho produce přitom bude v budoucnu růst - vlivem urbanizace a ekonomického vývoje rozvojových zemí.

Pokud by se vyráběl stejným způsobem jako doposud, jeho produkce by představovala velkou hrozbu pro dosažení cílů Pařížské dohody, která se snaží udržet růst teplot pod hranicí 1,5 stupně.

Investoři proti globální změně klimatu

Za Heliogenem stojí soukromí investoři a podnikatelé, kteří věří, že tato technologie může srazit emise těch největších znečišťovatelů. Patří mezi ně kromě Gatese například společnost Neotribe nebo investiční fond Nant Capital miliardáře Patricka Sonn-Shionga.

Gates oznámil, že je pyšný na to, že patří mezi první podporovatele tohoto slibného cíle jednoho dne nahradit fosilní paliva. “Dnes jsou průmyslové procesy, které používáme na výrobu cementu, oceli a dalším materiálů, zodpovědné za více než pětinu celkových emisí,” řekl Gates. “Tyto materiály jsou všude kolem nás, ale my zatím nemáme žádné přelomové technologie, které by nám daly jejich bezuhlíkové varianty. Pokud se chceme dostat k nulovým emisím, tak na nás čeká spousta investic,” dodal.

Zdroj: Guardian, Heliogen