Unikátní fotovoltaický systém dá energetickou nezávislost ostravskému logistickému centru

Spojení baterií a solární energetiky může osvobodit nejen domácnosti od závislosti na dodávkách energie ze sítě. Pokrok těchto technologií nabízí zajímavá řešení také pro firmy.

Martin Prax

27. 9. 2019

V různém měřítku zkouší využití solární energetiky řada českých firem. Například před dvěma lety instalovali fotovoltaické panely na část výrobního závodu ve společnosti Tedom na Třebíčsku. Zde ve spojení s baterií a kogenerační jednotkou umožňují dokonce provoz v ostrovním režimu, tedy zcela nezávislý chod na dodávkách energie ze sítě. 

V Česku provoz jednoznačně nejmodernějšího hybridního fotovoltaického systému s akumulací do baterií zahájila v září společnost ADLER Czech v rámci svého logistického centra v Ostravě-Kunčičkách. Kombinace 947 fotovoltaických panelů na střeše a plášti objektu s velkokapacitní baterií a kogeneračními jednotkami zajistí téměř stoprocentní pokrytí spotřeby elektrické energie celého objektu. Spolu s tím zabezpečí také nabíjení vysokozdvižných vozíků a elektromobilu. 

Fotovoltaická elektrárna s výkonem 296 kWp má dvě části – na fasádě a na ploché střeše. Část na fasádě doplní výrobu elektrické energie kogenerační jednotky, a to zejména v zimním období. Na fasádu jsou použity panely „allblack“. Krom přezdívky pro novozélandský ragbyový tým jde také o označení fotovoltaického panelu, který má maximum pohledových částí v černé barvě. Za optimálních podmínek je výkon jednoho panelu 320 Wp. Výkon fotovoltaiky na fasádě je 77 kWp. Zimní slunce je pouze cca 20° nad obzorem, a proto je instalace fotovoltaiky na fasádu vhodná s ohledem na potřebu celoroční výroby elektrické energie.

Řízené baterie

„Ekologické energetické zdroje velmi vítáme a podporujeme. Jsou ohleduplné vůči životnímu prostředí, tedy i společensky odpovědné vůči budoucím generacím. Jde tak o účelné využití evropských dotací, konkrétně u Adleru se jednalo o více než 10 milionů korun,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Projekty, jako je hybridní fotovoltaický systém, rovněž přispívají k naplnění cílů České republiky, co se týče podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie. Jsou také ukázkou unikátního spojení špičkových technologií s moderním řídícím a monitorovacím systémem.“    

„Celý projekt je našim nejvýznamnějším a těší nás jeho úspěšná realizace, ale je především jedním z mnoha, kterými naplňujeme cíle odpovědného podnikání společnosti,“ říká statutární ředitel firmy ADLER Czech Radek Veselý. 

Kapacitu baterií (až 360 kWh) je možné softwarově „řídit“ – v závislosti na aktuálním využití a požadavcích provozu. Systém je možno např. nastavit tak, aby byly baterie vždy nabity alespoň na 50 %, a tím byl objekt připraven na případ blackoutu. Baterie mají dva samostatné měniče o celkovém nabíjecím a vybíjecím výkonu 200 kW. Až do tohoto výkonu je možné fungovat v záložním režimu – například v případě výpadku proudu. Baterie jsou kombinací lithia, železa a fosfátu s ohledem na vysokou bezpečnost zejména z pohledu zahoření. Očekávaná životnost je 6000 cyklů. Při plně nabitých bateriích může v případu nouze sklad fungovat několik hodin. Pokud navíc bude svítit slunce, případně bude možné rozběhnout kogenerační jednotky, nezávislost na distribuční soustavě bude bez problémů v řádu dnů. Při plném výkonu vyrábí fotovoltaická elektrárna tolik elektřiny, že by mohla zásobovat 100 rodinných domů. 

Nabíjení vysokozdvižných vozíků a elektromobilu může probíhat ve třech základních režimech: musím nabíjet hned, stačí mi nabití do druhého dne nebo můžu počkat více dní. V případě druhé a třetí varianty systém vyhodnotí, kdy to bude nejvýhodnější z pohledu ceny energie a také aktuální spotřeby objektu. Zohledněna je také předpověď počasí. Pro představu, pokud nabíjíme přes víkend, systém počká například do neděle, na kdy je hlášeno pěkné počasí. Systém předpokládá, že bude dostatek energie z fotovoltaické elektrárny, tedy že energie bude „zdarma“. 

Investice do unikátního hybridního solárního systému dosáhla 15 milionů korun a celý projekt byl vybudován za tři měsíce. Komplex fotovoltaické elektrárny s nulovou produkcí emisí spolu s třímilionovou investicí do kondenzačních kogeneračních jednotek, které zajišťují pro skladové prostory ekologickou výrobu elektřiny a tepla, jednoznačně sníží uhlíkovou stopu logistického centra na minimum. 

Podpora z ministerstva průmyslu s omezením 

Realizaci projektu v Ostravě podpořilo financování z evropských fondů. Zájem o podobné projekty, které umožňují energetickou nezávislost firem, narůstá. Ovšem slova ministra průmyslu z úvodu článku o tom, že jeho úřad podobné projekty vítá, jsou v rozporu s pozicí téhož úřadu, kterou má redakce k dispozici od Svazu moderní energetiky. Podle vyjádření náměstka ministra průmyslu pro energetiku Reného Neděli to vypadá pouze na omezený zájem o další podobné projekty: „Podporu instalace samostatně realizovaných obnovitelných zdrojů energie určených pro lokální spotřebu nemáme v úmyslu ve větší míře podporovat.“ Ministerstvo průmyslu tak rozhodlo mimo jiné právě na základě jednání se Svazem moderní energetiky o vyhlášení pouze menší (doplňkové) výzvy na samostatně umístěné fotovoltaické elektrárny s možností doplnění o akumulaci energie o celkové výši alokace maximálně 500 milionů korun. Pokud by měly další firmy zájem realizovat podobné projekty s podporou státu, budou si tak muset počkat až na leden 2020.