Pět tipů pro rodiče, kteří hledají udržitelná řešení pro školáky

Začátek školního roku je pro mnoho rodin důležitějším milníkem než skutečný nový rok. Znamená mnoho nových povinností nejen pro děti, ale také pro rodiče. Minimálně v podobě povinných nákupů nových školních pomůcek a striktního školního rozvrhu, kterému je třeba se přizpůsobit. Jak to vše přežít s minimální ekologickou stopou a zdravým rozumem? Máme pro vás pár tipů.

Kristýna Vobecká

6. 9. 2019

Zapojte děti do přípravy 

Ať už se jedná o přípravu svačiny, nebo o kompletaci školního batohu, uděláte nejlépe, když své děti naučíte, jak mohou tyto činnosti dělat sami pouze s vaším dozorem. Nejen že je naučíte odpovědnosti, ale také si ušetříte práci a strávíte s nimi kvalitní čas při společné aktivitě. Můžete začít právě přípravou každodenních svačin, a to už při samotném nákupu. Bavte se s dětmi, proč a kde kupujete čerstvou zeleninu a ovoce, proč je pro ně zdravější jíst doma připravené potraviny místo balených konzervovaných a přeslazených „dobrot“. 

Vysvětlete jim, odkud pochází mléko a kde se berou vejce. A nakonec jim ukažte, jak si svačinu mohou jednoduše připravit sami. Samozřejmě to znamená, že budete přípravě jídla věnovat více času, a také je pochopitelné, že občas v případě jeho nedostatku dáte přednost kupovaným svačinám, ale v budoucnu oceníte, že vaše děti ví, kde jídlo vzniká, a že nic se neudělá samo. 

Do školy na kole nebo pěšky

Vozit děti do školy autem, které zaparkujete na blikačky na křižovatce, je samozřejmě nejjednodušší, ale pokud není vzdělávací zařízení na druhé straně města, zkuste se s dětmi do školy projít. Nebo třeba projet na koloběžce či rovnou na kole. Stejně tak je přijďte radši vyzvednout pěšky, cestou domů si povykládáte a stavíte se třeba na zmrzlinu. Nejen že si připravíte půdu pro to, že budou časem děti chodit do školy samostatně, ale také v nich budujete zdravý vztah k přirozenému pohybu bez aut. A mimochodem děti vodí pěšky do školy i pražský primátor. 

Udělejte inventuru staré výbavy do školy

Vzít seznam školních pomůcek, vyrazit do nákupního centra a všechno otrocky nakoupit vám sice vyřeší starost o školní výbavu dítěte rychle, ale následně pravděpodobně zjistíte, že spoustu věcí už doma máte z minulého nebo předminulého roku. Před nákupem věcí udělejte inventuru starých sešitů, tužek, penálů, pravítek a dalších pomůcek, které zřejmě může váš potomek použít letos znovu. Ušetříte tak nejen peníze, ale také životní prostředí. 

Nakupujte s rozumem

Školní batoh se doslova rozpadá a penál skončil neznámo kde? Nezbývá vám než koupit nový. Přesto se i školní pomůcky dají kupovat udržitelně. Školní sešity můžete pořídit z recyklovaného papíru, obaly na sešity nemusí být plastové, ale papírové z různých balicích papírů. Batohy a penály můžete sehnat z recyklovaného materiálů z PET lahví nebo z konopí či biobavlny. Pera, tužky a propisky můžete vybrat z bambusu, papíru nebo ze dřeva. Vhodnou variantou je také plnicí pero, které vydrží déle. Nebo zvýrazňovače z recyklovaného plastu. 

Obalové materiály jsou základ

Vybavte svoje dítě znovupoužitelnou lahví z kovu nebo skla v objemu 0,3–0,5 litru. Na trhu seženete spoustu pěkných lahví s veselými motivy, které se budou vaší ratolesti líbit a snad si je bude hlídat. Svačinu můžete zabalit buď do koupených krabiček, které jsou většinou z plastu, takže zvolte alespoň ten recyklovaný, nebo materiál nerez či bambus. V duchu upcyklingu (znovuvyužití odpadu) můžete také použít staré plastové krabičky třeba od zmrzliny nebo od másla. Ubrousek poslouží v plátěné nebo voskované formě. A nakonec vložte vše do bavlněné tašky, na igelitky zapomeňte. 

FOTO: Pixabay