Olympiáda ve znamení elektromobilů: Toyota představila oficiální vůz her v Tokiu

Japonsko chce, aby olympijské hry v Tokiu ukázaly zemi v nejlepším světle. Má jít o první opravdu ekologické a udržitelné hry v dějinách, které mají ukázat, jak by tato akce měla vypadat v budoucnosti.

Tomáš Vondra

26. 7. 2019

Japonská automobilka Toyota vyvinula pro nadcházející olympijské hry v Tokiu, které se budou konat v příštím roce, speciální vůz s elektrickým pohonem. Pro olympiádo vyrobila a dodá dvě stovky zcela nových šestimístných vozidel, které mají usnadnit dopravu v dějištích soutěží, olympijské vesnici a ostatních oficiálních místech her. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Japonská automobilka patří mezi celosvětové partnery olympijských i paralympijských her.

Osobní přepravník dostal název APM neboli Accessible People Mover. Je určený nejen pro sportovce, ale také pro organizátory a návštěvníky. Automobilka zdůrazňuje jeho vhodnost i pro handicapované osoby, těhotné ženy nebo pro rodiny s malými dětmi. Část vozového parku bude zároveň sloužit na pomoc v nouzi v průběhu celého léta.

Vůz bude vyrobený ve dvou variantách. Model Basic má tři řady sedadel. Při převozu osob upoutaných na vozík je možné konfiguraci změnit jejich sklopením. Z bezpečnostních důvodů je sedadlo řidiče vyvýšeno a umístěno uprostřed, aby řidič viděl na cestující a mohl řešit jejich individuální potřeby. Sedadla pro pasažéry jsou přístupná z obou stran vozidla, nechybí bezpečnostní tyče po obou stranách, ale ani kotevní desky a rampy pro optimální přístup a přepravu cestujících na vozíku.

Další vozítko nazvané Relief, tedy pomoc v nouzi, má polovinu druhé řady a celou třetí řadu vyhrazenou pro nosítka s možností zajištění. Vozítko bylo zároveň navrženo tak, aby v něm měli dva zdravotníci místo na sedadlech hned vedle nosítek.