Švédský symfonický orchestr zakázal dirigentům i umělcům cesty letadlem

Jeden z nejvýznamnějších švédských symfonických orchestrů se rozhodl, že pokud s ním chtějí hrát nějací zahraniční sólisté nebo dirigenti, nesmí do země přicestovat letadlem. Týká se roku 2020, který se tak má stát “první udržitelnou orchestrální sezonou v dějinách.”

Neznámý

6. 7. 2019

Helsingborgský symfonický orchestr kontaktoval umělce, agentury i skladatele, kteří mají zájem o spolupráci s ním, aby jim sdělil, že příští sezona bude výjimečná - má mít silné environmentální téma.   

“Švédsko se v posledních několika letech velmi zavázalo ochraně přírody, ale klasické hudby se tato změna jako by nedotkla,” uvedl ředitel orchestru Fredrik Österling pro noviny The Local. “Vždycky to vypadalo, jako by umění bylo nad těmito problémy. Asi to bude pro kolegy jinde ve světě provokativní, ale my říkáme, že nevěříme, že by umění bylo důležitější než životní prostředí,” říká umělec.  “Času je už tak málo, že musíme všichni nějak přispět.” 

Podle Österlinga pochází tento nápad původně od cellisty Jakoba Koranyiho, který přestal létat a už cestuje jen vlakem. Svého šéfa se jednou zeptal, co přesně orchestr dělá, aby nějak kompenzoval ekologickou stopu všech těch letů ostatních členů orchestru.  

“U nové generace hudebníků tohle máte často - stávají se vegetariány nebo vegany a také velmi často uvažují o své uhlíkové stopě. Tato témata jsou pro ně opravdu důležitá,” popisuje Österling. “A právě to mě přesvědčilo, že najdeme spoustu dalších, kteří nás podpoří.” 

Hned v únoru, přímo během dne, kdy svůj záměr Österling zveřejnil, se mu ozval první zájemce - americký pianista žijící ve Vídni. Nabídl, že do Švédska nepoletí ale přicestuje vlakem.  Jinak jsou reakce na švédské hudební scéně velmi různorodé. Veřejnost se především začala ptát ostatních orchestrů v zemi, jestli také ony neplánují něco podobného. Ale také se objevila řada reakcí negativních, které umělce označují za “environmentální Talibán”.

Zdroj: the Local, Guardian