Obnovitelné zdroje poprvé porazily v USA uhlí. Trumpovi navzdory

Donald Trump už v předvolební kampani sliboval, že vrátí zašlou slávu americkému uhlí a že bude těžařský průmysl maximálně podporovat. Opravdu se o to v roli amerického prezidenta snaží, ale ani to nestačí. Na jaře totiž uhlí prohrálo další souboj s obnovitelnými zdroji.

Tomáš Vondra

3. 7. 2019

Obnovitelné zdroje energie ve Spojených státech vyrobily v dubnu poprvé více elektřiny než elektrárny na uhlí. Oznámila to agentura Bloomberg s odvoláním na údaje amerického státního Úřadu pro energetické informace (EIA). Vodní elektrárny, solární panely a větrné turbíny vyprodukovaly rekordních téměř 68,5 milionu megawatthodin elektřiny - uhelným elektrárnám se za stejnou dobu nepodařilo vyrobit více než 60 milionů megawatthodin. Bylo to nejméně elektřiny vyrobené spalováním uhlí za několik let.

Vítr a slunce proti uhlí

Podle agentury Bloomberg je tento posun dalším důkazem rychlého a zřejmě nezastavitelného rozvoje solárních a větrných farem v USA. Jejich výstavba v poslední době výrazně zlevnila, takže analytická organizace BloombergNEF odhaduje, že do roku 2050 může až polovina vyrobené elektřiny na světě pocházet právě z obnovitelných zdrojů.

Rozvoj čisté energie přichází převážně na úkor uhlí, které ještě před deseti lety bylo ve Spojených státech dominantním zdrojem energie a dodávalo lidem nejvíce elektřiny. Teď se těžaři potýkají s existenčními problémy, a to přesto (anebo právě proto?), že prezident Donald Trump pracuje na obnově bývalé slávy uhlí zmírňováním ekologických pravidel. Stále přitom sní o neexistujícím „čistém uhlí“…

Zase tak dobře není

Agentura Bloomberg nicméně upozornila, že za dubnovým poklesem výroby elektřiny z uhlí přispěl i fakt, že řada uhelných elektráren bya odstavena z provozu kvůli pravidelné údržbě, jež se z technických důvodů provýdí nejčastěji právě na jaře. Ještě letos v létě by se tak mělo uhlí vrátit zpět na pozici druhého nejvyššího zdroje elektřiny v USA po zemním plynu, kdy údržba skončí a poptávka po elektřině dosáhne vrcholu.

Celkový trend je však jasný. Obnovitelné zdroje energie budou v příštích měsících dál zatlačovat uhlí do pozadí, protože spustí provoz nové solární a větrné farmy, ukazují odhady EIA.

ZDROJ: Bloombeg, České noviny, EIA, foto: Gage Skidmore/ FLickr Commons