Hybridní Volvo nahradilo plasty recyklovanými rybářskými sítěmi

Speciální verze Volva XC60 získala unikátní vybavení. Například středový tunel je vyrobeným z recyklovaných vláken a plastů získaných z vyřazených rybářských sítí a námořních lan. Podlahové koberečky jsou utkány z vláken z recyklovaných plastových PET lahví a z recyklované bavlny pocházející z odstřižků při výrobě oděvů. Také na výrobu sedadel byla zčásti využita PET vlákna z plastových lahví. Dalším recyklovaným prvkem je zvuková izolace pod kapotou, která byla vyrobena ze sedadel starých vozů Volvo určených k likvidaci.

TZ

17. 4. 2019

Volvo získalo za takto vybavenou speciální verzi plug-in hybridního SUV Volvo XC60 T8 Twin Engine ocenění v kategorii Automotive, Electrical or Electronic Product of the Year (Automobilový, elektrický nebo elektronický produkt roku) v rámci udílení prestižních výročních cen Plastics Recycling Awards Europe. 

Speciální verzi plug-in hybridního SUV Volvo XC60 T8 Twin Engine, které se na první pohled neliší od stávajícího modelu, ale u něhož byla celá řada plastových dílů vyrobena z recyklovaných materiálů, představila společnost Volvo Cars minulý rok, aby demonstrovala životaschopnost svého plánu. 

Méně plastu, více recyklace 

Jedná se o vůz, který je symbolem snahy společnosti Volvo Cars nahradit do roku 2025 při výrobě nově uvedených vozů Volvo minimálně 25 % všech umělohmotných materiálů jejich obdobami z recyklovaného plastu. V současné době se jedná o nejprogresivnější prohlášení, jaké dosud jakákoliv z prémiových automobilek ve vztahu k využívání recyklovaných plastů udělala, přičemž tím společnost Volvo Cars současně poukazuje na svůj závazek ke snížení dopadu své činnosti na životní prostředí i na svůj recyklační přístup k výrobě automobilů. 

„Jestliže chceme brát náš závazek k minimalizaci globální ekologické stopy zanechávané naším průmyslovým odvětvím vážně, musíme efektivněji využívat již jednou použité plasty,“ uvedla Martina Buchhauser, senior viceprezidentka pro zásobování. „Společnost Volvo Cars se zavázala, že se zapojí do přechodu k udržitelné mobilitě, přičemž zvyšování podílu recyklovaných plastů v našich automobilech je důležitou součástí této ambice.“ 

Prostřednictvím demo vozu XC60 společnost Volvo Cars současně vyzývá průmyslové dodavatele, aby blíže spolupracovali s výrobci automobilů na vývoji další generace součástek, které budou co nejekologičtější. Pokud má automobilka Volvo Cars úspěšně realizovat své plány v této oblasti, bude potřebovat vyšší dostupnost dílů z recyklovaných plastů, což je požadavek, na který základna dodavatelů reagovala spoustou pozitivních ohlasů. 

Volvo sází na elektřinu 

Zásadním bodem závazku společnosti Volvo Cars ke snížení dopadu jejích produktů a provozních aktivit na životní prostředí bylo v roce 2017 oznámení, že se automobilka chystá postavit do čela automobilového průmyslu svým závazkem k elektrifikaci všech nových modelů Volvo uvedených po roce 2019. Odhodlání k naplnění své elektrifikační strategie společnost Volvo Cars posílila prohlášením, že bude usilovat o to, aby v roce 2025 tvořila 50 % jejího globálního prodeje plně elektrická vozidla. 

Společnost Volvo Cars chce do roku 2025 v globálním měřítku dosáhnout klimaticky neutrální výroby.  O tom, že svůj závazek myslí vážně, svědčí i fakt, že se v roce 2018 stala její továrna na motory ve švédském Skövde prvním klimaticky neutrálním závodem v její globální produkční síti. Mimoto byly v loňském roce v gentské továrně instalovány solární panely. Minulý měsíc pak automobilka zveřejnila své plány na výstavbu zcela nové lakovny ve švédském továrním areálu Torslanda, od níž si slibuje snížení spotřeby energie a emisí při lakování nejméně o jednu třetinu. 

Kromě řešení problému se spotřebou energie a produkcí škodlivých emisí se společnost Volvo Cars zavázala v rámci svých dalších činností využívat méně plastů. Například do konce roku 2019 chce v celosvětovém měřítku zcela přestat využívat jednorázové plastové výrobky ve svých kancelářích, kantýnách a při pořádání různých akcí. Předměty, jako jsou kelímky, krabičky na potraviny a příbory, budou nahrazeny ekologičtějšími a biodegradabilními alternativami ze dřeva, papíru a celulózy. 

Zdroj: TZ Volvo Cars