Máte zájem o elektromobil? Kupte si ho na internetu!

Nově vstupuje na trh s nabídkou elektromobilů Skupina ČEZ. Nabízí elektrické vozy v balíčku s dobíječkou, kontrolou elektroinstalace a zelenou elektřinou.

TZ

12. 4. 2019

ČEZ startuje s nabídkou elektrovozů od Nissan, Hyundai a Volkswagen. Jejich dojezd se pohybuje od 200 do 378 kilometrů. Vedle osobních jde také o dvě dodávky. Prodej elektrovozů v oranžovém eshopu sází na komplexní řešení. Na jednom místě můžete pořídit vše potřebné k provozu elektromobilu: nástěnné nabíječky, kontrolu dostatečné robustnosti elektroinstalace pro domácí dobíjení, čip pro dobíjení ve veřejných stanicích nebo zelenou elektřinu pro domácnosti elektromobilistů. 

Mimo pomůže ČEZ Prodej také s financováním vozu. 

„Jako odborníci na elektřinu jsme schopni elektromobilistům poskytnout řadu výhod navíc. Nabízíme vedle samotných elektromobilů také domácí dobíjecí stanice, které jsou výrazně rychlejší než dobíjení ze zásuvky, takzvané. wallboxy. Zároveň jsme schopni naším zákazníkům při instalaci tohoto wallboxu zkontrolovat, zda je elektrická síť u zákazníka pro dobíjení dostatečně robustní. Zákazník tak má jistotu, že mu připojení elektromobilu nezpůsobí žádné potíže,“ uvedl při představení nabídky generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. 

Pohodlné nabíjení včetně zelené elektřiny 

Z klasické zásuvky na 230V se elektromobil dobije za 8 - 12 hodin, což je vhodné pro dobíjení zejména přes noc. V případě použití wallboxu se doba může u některých typů dobíječek a vozů zkrátit na polovinu. Dalším rozdílem je bezpečnost, kdy wallboxy jsou oproti běžným zásuvkám speciálně uzpůsobeny pro každodenní dobíjení elektromobilu. 

Zákazníci ČEZ Prodej dále získají čip, který v rámci paušálních plateb umožňuje dobít na všech více než 140 veřejných elektromobilních stanicích ČEZ po celé republice. „ČEZ má nejširší síť dobíjecích stanic v Česku a přibližně každý týden staví jednu novou. V kombinaci se stále se prodlužujícím dojezdem nových modelů elektromobilů se tak už dnes elektromobilista dostane prakticky po celé republice,“ říká Stanislav Šulc z elektromobility ČEZ Prodej. „Více než polovina našich stanic je rychlodobíjecích a na nich mohou elektromobilisté dobít 80 procent kapacity baterií za zhruba 20–30 minut.“ 

Komplexnost balíčku ČEZ Prodej uzavírá Elektřina pro dobíjení, speciální produkt pro elektromobilisty s distribuční sazbou „D27d-Elektromobilita“ a certifikátem, který dosvědčuje, že veškerá elektřina dodávaná do domácnosti elektromobilisty pochází z obnovitelných zdrojů. 

Elektromobilita: první krůčky 

Loni se v Česku prodalo přibližně 700 vozů s elektrickým pohonem. Celkem jich na našich silnicích jezdí před dva tisíce. Meziroční nárůst tedy naznačuje, že čistá mobilita začíná krok po kroku české automobilisty zajímat. Posun by mohla přinést první elektrická Škodovka, která se má na trhu objevit na konci příštího roku. Škoda slibuje dojezd až 600 kilometrů. Nejrozsáhlejší nabídku automobilů nebo motorek na elektřinu lze od roku 2017 najít u internetového prodejce Alza.cz. Od počátku prodeje si u ní zákazníci zakoupila například tři tesly. Při započtení jednostopých vozidel pak jde celkem o desítky kusů strojů poháněných elektřinou.

TZ ČEZ, redakčně doplněno, foto Flickr Commons