Skutečně udržitelný obalový materiál? V Thajsku balí zeleninu do banánových listů, má to však svá úskalí

Zatímco se svět stále snaží hledat alternativy k jednorázovým plastovým obalům, které znečišťují oceány, v Thajsku se toho chopili po svém. V jednom místním supermarketu začali ovoce a zeleninu balit do banánových listů.

Kristýna Vobecká

2. 4. 2019

Rimping Supermarket se nachází na severu Thajska v turisticky zajímavém městě nedaleko hor Chiang Mai. V tomto obchodě s potravinami začali již během minulého léta nahrazovat plastové obaly na zeleninu banánovými listy. Jednou týdně také místo plastových tašek dávají zákazníkům tašky papírové. „Opatření na snížení produkce plastového odpadu jsme zavedli již v minulém roce. Tyto kroky jsou součástí naší iniciativy stát se zeleným obchodem s potravinami,“ uvádí Atitarn Srisa-nga, marketingový manažer supermarketu. Začít balit zeleninu a ovoce do banánových listů tak bylo pro thajský supermarket pouze dalším krokem k tomu, jak všudypřítomný plastový odpad omezit.

V Thajsku vygenerují více než milion tun plastového odpadu ročně a podle Greenpeace je země šestým největším znečišťovatelem oceánů. Naštěstí se povědomí o negativních dopadech plastových obalů na přírodu začíná zeměmi Jihovýchodní Asie pomalu šířit. Místní obchodníci se snaží snižovat počet igelitek, které zákazníkům automaticky vydávají. A možná je také motivuje skutečnost, že pokud budou místní vody zamořené plasty, přestanou tuto část světa navštěvovat turisté, kteří jsou zde hlavním zdrojem příjmů.

Banánový list je fotogenický, zboží se však rychleji kazí

Zboží zabalené v banánovém listu, označené etiketou a převázané kusem bambusu vypadá na pultech obchodu exoticky a fotografie tohoto inovativního obalového materiálu obletěly svět. Fotku zboží v banánovém listu sdílela stránka Perfect Homes Chiangmai a získala na Facebooku více než 16 tisíc sdílení a 6500 lajků. Zprávu tak převzala zahraniční média a čtenáři ze západních zemí thajský nápad dále obdivují. Jenže všechno má svá ale.

Méně plastového odpadu je pro obchod Rimping jistě přínosem, ale biologický obalový materiál přináší také svá rizika. „Čelíme velké výzvě, protože potraviny zabalené v banánových listech rychleji vadnou než potraviny v plastových obalech. Jsme však přesvědčení, že se k plastovým obalům již nevrátíme,“ dodává manažer supermarketu.

Je třeba si také uvědomit, že tento způsob balení potravin není inovativní, ale naopak se jedná o návrat ke kořenům, kdy žádné plastové fólie nebo sáčky neexistovaly a lidé používali pouze „obaly“ na potraviny přírodního původu. Současně problém s rychlejším vadnutím zeleniny, které na pultu supermarketu již nevypadá atraktivně, ukazuje na skutečnost, že pokud se opravdu chceme zbavit plastových obalových materiálů, budeme muset změnit také svůj přístup ke spotřebě potravin.

Evropané tak mohou obdivovat odvážný přístup thajských obchodníků, ale je otázkou, zda by se některý evropský maloobchodní řetězec pustil do podobného rizika nabízet své potraviny v rychle se kazících obalech. Nejen v Evropě jsou totiž zákazníci zvyklí, že potraviny nám vydrží déle a na pultech supermarketů je jich stále dostatek, takže mohou nakupovat i to, co vlastně v danou chvíli nepotřebují.

Zdroj: dpa-international.com, forbes.com, foto Pexels