Škodovka se připravuje na dobu elektrickou. Pořídila si přes 50 rychlonabíječek

Škoda auto počítá s postupným rozvojem elektromobility. Již v půlce příštího desetiletí chce vyrábět až čtvrtinu aut s alternativním pohonem. Nově si Škodovka do svých výrobních závodů pořídí 56 rychlonabíjecích stanic od společnosti Siemens. Zvýší tak počet instalovaných rychlonabíječek v České republice o více než čtvrtinu.

Tisková zpráva (redakčně upraveno)

16. 2. 2019

Dodávka společnosti Siemens celkově zahrnuje tři 150 kW nabíječky a 53 kusů 50 kW stanic pro nabíjení automobilů s elektrickým nebo hybridním pohonem. Stanice budou nainstalovány převážně v areálech výrobních závodů Škoda Auto v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí, rychlonabíječka Siemens ale bude instalována například i na testovacím polygonu automobilky v Úhelnici u Mladé Boleslavi. Do konce ledna 2019 byly nainstalovány všechny 150 kW stanice a 39 rychlonabíječek 50 kW.

Společnost Škoda plánuje v roce 2025 vyrábět čtvrtinu produkce automobilů s hybridním nebo plně elektrickým pohonem. Současně očekává rychlý nárůst vozů s tímto pohonem ve své flotile služebních aut a postupný nárůst uživatelů těchto modelů z řad vlastních zaměstnanců. Pro nabíjení elektromobilů a hybridů proto buduje nezbytnou nabíjecí infrastrukturu. V letošním roce dorazí na trh Škoda Superb PHEV, tedy plug-in hybridní verze vlajkové lodi značky Škoda, a také první zcela elektrický vůz mladoboleslavské automobilky, elektrické Citigo.

Dodávané rychlonabíjecí stanice Siemens CPC 150 kW (Compact Power Charger) dokážou zvýšit dojezdovou vzdálenost o 100 kilometrů za 10 minut. Zařízení umožňuje nabíjet buď jeden elektromobil stejnosměrným proudem 150 kW nebo současně dva elektromobily 2 x 75 kW. Rychlonabíjecí stanice Siemens CPC 50 kW jsou pak schopné efektivně nabíjet nové typy elektromobilů s napětím na palubní baterii ve výši 800 V.

„To, že jsme na poli elektromobility začali spolupracovat s tuzemským automobilovým lídrem, vnímáme jako přelomový bod a v návaznosti na chystané aktivity automobilky a naše technologie očekáváme v Česku skokové rozšíření elektromobility,” uvedl z realizované zakázce Ivo Hykyš, specialista na elektromobilitu Siemens

Zdroj: Siemens (redakčně upraveno)