Čtvrť, kde by chtěl žít každý: bezpečné a udržitelné domy podle cílů OSN vyrostou v Kodani

Ekologická čtvrť o rozloze 35 tisíc metrů čtverečních nabídne bydlení pro osm stovek obyvatel. Obytné bloky z recyklovaného betonu, dřeva a skla vyrostou jižně od Kodaně.

Martin Prax

13. 2. 2019

Architekti se při návrhu inspirovali cíli udržitelného rozvoje OSN. Těch je 17 a patří mezi ně například rozvoj dostupných a čistých zdrojů energie, konec chudoby, podpora inovací nebo dosažení udržitelných měst a obcí.

Kvalitní život v čistém městě

Právě uplatnění principů udržitelného rozvoje ve městech dává smysl. Města sice zabírají pouhé dvě procenta plochy Země, ale mají obrovskou stopu znečištění: spolykají více než dvě třetiny celosvětové spotřeby energie a vytváří 70 % globálních emisí oxidu uhličitého.

Problému s velkou emisní stopou si již před lety všimlo dánské hlavní město Kodaň. V roce 2017 oznámil kodaňský starosta Frank Jensen, že se město stane uhlíkově neutrálním do roku 2025. Před dvěma lety vyrostla v Kodani například škola, která stojí na místě bývalého průmyslového přístavu. Za návrhem školní budovy stojí skandinávská architektonická kancelář C. F. Møller. Architekti vytvořili jednu z největších budov v Dánsku, která je pokrytá integrovanými solárními panely. Jejich celková plocha je více než 6 tisíc m². Elektřina vyrobená přímo na fasádě budovy pokryje až 50 % spotřeby školy.

Energeticky soběstačné domy

V letošním roce přidá Kodaň do skládačky udržitelných řešení obytné budovy. Jejich výstavba by měla začít na jih od hlavního města na konci roku 2019. Pět obytných bloků bude postaveno z recyklovaného betonu, dřeva a skla.

Anders Lendager, ředitel stejnojmenné projekční společnosti, která stojí za návrhem udržitelných budov, uvedl k motivaci vstoupit do takto radikálně odlišného stavebního projektu: „Stále čekáme na opravdovou změnu stavebnictví, ale bod obratu je již blízko. Musíme využít cíle udržitelného rozvoje, principy cirkulární ekonomiky, upcyklace a vše další tak, abychom získali obnovitelné budovy a města.“

Čtvrť bude například využívat zařízení na sběr dešťové vody. Každý rok tak ušetří 1,5 milionu litrů pitné vody. Teplou užitkovou vodu zajistí tepelná čerpadla a elektřinu solární panely. Každá budova bude mít také střešní zahradu. Projekt počítá s tím, že domy budou moci navzájem sdílet energii pomocí inteligentní sítě.

Pro osm stovek obyvatel udržitelné čtvrti bude k dispozici také 3 tisíce metrů čtverečních sdílených prostor. Čtvrť počítá s konferenční místností, biorestaurací, skleníky nebo zařízením na sdílení potravin. Právě důraz na prostor pro zemědělskou produkci nabízí zajímavý experiment. Autoři projektu věří, že půdní plochy na střechách nebo ve sklenících nabídnou místo pro produkci až 30 tisíc jídel ročně.

„Zemědělské produkty se využijí v místní restauraci, která pak také nabídne zbytky zdarma. Naším cílem je nabídnout obyvatelům systém, ve kterém si mohou bezplatně sdílet přebytky potravin. Místní produkce zeleniny snižuje náklady na dopravu a emise, ale jde také o důležitý faktor pro budování komunity a vzdělávání,“ říká Anders Lendager.

Projekty revolučních domů by měly být hotové do roku 2023. Pak se bude moci každý přesvědčit, nakolik se podařilo odvážnou a přesto klíčovou myšlenku uvést v život.

Zdroj: Lendager Group