Největší solární park v Německu bude spuštěn bez dotací

Doba, kdy půjde provozovat velké solární parky bez podpory, přichází s letošním rokem. Společnost EnBW oznámila, že postaví 175megawattový solární park poblíž Berlína a nebude žádat o podporu.

Martin Prax

12. 2. 2019

Plánovaný park vyroste na rozloze 164 hektarů a dokáže vyrobit tolik elektřiny, kolik spotřebuje 50 tisíc domácností. Pozornost přitahuje především oznámením, že provozovatel nebude žádat o provozní podporu. Chce, aby se projekt obešel bez dotací. Finální rozhodnutí o realizaci projektu padne ještě letos. U společnosti EnBW však nejde až o tolik překvapivé oznámení. Veřejnost již zaujala, když podobný princip aplikovala v roce 2017 u větrných elektráren. Rozvoj obnovitelných zdrojů zapadá do strategie EnBW. Cílem společnosti je totiž dosáhnout do roku 2020 alespoň 40% podílu nízkouhlíkových zdrojů. Vedle větrných a solárních elektráren provozuje uhelné, plynové nebo jaderné elektrárny.

Výstavba solárního parku, který pro svůj provoz nebude potřebovat podporu, dává jasný signál o konkurenceschopnosti obnovitelných zdrojů. Hnacím motorem rozvoje fotovoltaických elektráren je průběžný pokles ceny panelů i nedávné uvolnění podmínek pro dovoz čínských panelů do Evropy. To také potvrzuje Dirk Güsewell, vedoucí oddělení rozvoje společnosti EnBW. „Technický pokrok pomohl k dramatickému poklesu nákladů na výstavbu solárních parků – až o 90 % za posledních 10 let. Dnes má proto solární energie cenu přinejmenším rovnocennou s ostatními technologiemi. To dokazují i ​​výsledky nejnovějších aukcí. Předpokládáme, že se první velké solární projekty začnou v blízké době realizovat bez podpory. Solární energie má tak realistickou šanci dosáhnout této tržní vyspělosti.“

Společnost EnBW zná podmínky rozvoje solární energetiky velmi z blízka. Patří mezi nejúspěšnější realizátory projektů nových fotovoltaických parků s podporou vysoutěženou v aukcích. Aktuálně společnost spravuje solární parky s celkovým výkonem 70 megawattů a dalších 25 megawattů má ve výstavbě. Vedle rozvoje obnovitelných zdrojů je aktivní také v oblasti elektromobility. Společnost chce do konce roku 2020 provozovat v Německu 1000 rychlodobíjecích stanic.

„Výstavba nového solárního parku dává jasný signál, že se solární energetika blíží k okamžiku, kdy se obejde bez podpory. Je to skvělý úspěch pro obnovitelné zdroje,“ komentuje oznámení o výstavbě velké fotovoltaické elektrárny Martin Sedlák ze Svazu moderní energetiky. „Německo se dostalo k levné solární energetice pomocí soutěže mezi zájemci o výstavbu nových solárních parků, která běží již od roku 2015. Bohužel podobné podmínky tržní podpory rozvoje solární energetiky české ministerstvo průmyslu odmítá,“ doplňuje srovnání českého a německého prostředí Martin Sedlák.

Pro malé elektrárny do IKEA

Analytici očekávají, že v následujících čtyřech letech bude v Německu postaveno okolo 10 tisíc megawattů nových solárních elektráren. Hlavním motivačním prvkem bude nadále podpora soutěžená v aukcích. Právě aukce dostaly v Německu během uplynulého roku cenu elektřiny produkovanou v nových solárních parcích pod 50 eur za megawatthodinu. Loni s pomocí této podpory vzniklo téměř 3 tisíce nových solárních parků. Meziročně narostl celkový výkon nových fotovoltaických elektráren o 68 %. Podle německé Solární asociace je až polovina nově instalovaných solárních zdrojů doplněna o baterie.

Trvalý zájem o využití čisté energie z obnovitelných zdrojů pak motivoval také nábytkářský gigant IKEA, aby spustil ve svých pěti obchodních domech testování prodeje malých solárních elektráren. Jde o balíčky fotovoltaických instalací určených na střechy rodinných domů. Cena začíná od 4 730 eur včetně instalace.

„Těší nás, že ve všech pěti prodejnách nábytku slyšíme, že zákazníci mají velký zájem o domácí solární systémy,“ řekla Christiane Scharnagl ze společnosti IKEA. Společnost IKEA již v předchozích letech úspěšně uvedla prodeje fotovoltaických elektráren pro rodinné domy v Belgii, Velké Británii, Polsku, Nizozemsku a ve Švýcarsku.