Australský rekord: za pouhé 3 měsíce omezila země plastové obaly o 80 %

Stačilo pouhých sto dní a podařilo se zabránit tomu, aby se do přírody dostalo zbytečně asi 1,5 miliard plastových sáčků. Austrálie vstoupila do Doby obnovitelné.

Tomáš Vondra

15. 12. 2018

Austrálie má sice velký problém s plněním klimatických závazků, současně ale ukazuje, že dokáže provádět rychlá, razantní a především účinná rozhodnutí směrem k obnovitelné budoucnosti. Za současnou změnou přitom stojí vlastně jen dvě firmy.

Dva největší australští provozovatelé supermarketů se rozhodli, že doba plastová by měla skončit, a tak zrušili plastové sáčky na jedno použití. Díky tomu v zemi poklesla jejich spotřeba o neuvěřitelných osmdesát procent, a to pouhé tři měsíce po zavedení zákazu.

První se k tomuto ekonomicky odvážnému kroku rozhodla společnost Woolworths, která zakázala sáčky na jedno použití 20. června; její největší konkurent, společnost Coles, ji následovala jen o týden později. Expertní odhady přitom říkají, že každá z nich ročně dala do oběhu asi 3,2 miliard igelitových sáčků!

Podle australské agentury AAP vedl obě firmy k tomuto kroku roky trvající tlak enviromentálních skupin i zákazníků. Agentura komentovala i to, jak zákazníci změnu přijali - bylo to sice značně rozporuplné a mezi nakupujícími se objevila spousta kritiky, ale současně netrvalo dlouho a lidé změnu přijali - žádná ze společností nezaznamenala větší pokles tržeb, který by naznačoval, že se zákazníci přesunuli ke konkurenci, která zatím plastové sáčky nabízí.

Špatná zpráva to je především pro australské firmy, které tento typ obalového materiály dodávaly, podle místního tisku zaznamenaly propad zájmu o jejich produkty až ve výši devadesát procent. Komentátoři dále zdůrazňují, že tento krok dvou velkých hráčů otevřel dveře také pro menší firmy, které něco podobného chtěly udělat, ale netroufaly si v obavě z konkurence.

V současné době se australské enviromentální skupiny v čele se studenty snaží podobně aktivně ovlivnit i směřování své země vůči klimatické změně. Na přelomu listopadu a prosince se v řadě australských měst odehrály demonstrace mladých lidí, kteří žádají omezení fosilních zdrojů a přechod na ty obnovitelné. Do boje jdou s heslem s heslem „Náhradní planetu nemáme”.