Dost bylo jednorázových plastů. Evropa jim řekla jasné ne

Drtivá většina evropských poslanců (571 ku 53) zvedla ve středu ruku pro omezení jednorázových plastů, které znečišťují moře, řeky i krajinu. Zamezení vzniku odpadu nebo jeho lepší recyklace uspoří v Evropě 22 miliard eur.

Martin Sedlák

25. 10. 2018

Nová směrnice míří proti plastům, které se použijí pouze jednou a následně skončí v recyklačních nádobách nebo na skládkách. Bohužel však ve velké míře plastové talíře, příbory, brčka nebo vatové tyčinky také zůstávají ve volné přírodě a znečišťují moře, řeky, lesy či veřejná prostranství.

Dost bylo jednorázového plastu

Právě jednorázové plasty tvoří až 70 % umělohmotného odpadu v mořích. Podle nové legislativy Evropa od roku 2021 skoncuje právě s těmito jednorázovými plasty a po roce 2025 bude muset být devět z deseti plastových lahví recyklovatelných.

Vedle plastových výrobků na jedno použití navrhli europoslanci také odklon od výroby zboží z takzvaných oxo-plastů. To jsou konvenční plasty obsahující přísady, které za určitých podmínek podporují oxidaci materiálu, a tedy jeho rozpad na menší částečky. Ty mohou kontaminovat životní prostředí. Jde například o zemědělské fólie, sáčky na odpadky nebo nákupní tašky. Členské státy se nově zaměří na tvorbu strategií, které povedou k podpoře opakovatelně použitelných plastových výrobků.

Fakt, že naprostá většina europoslanců podpořila jasná opatření proti plastovému znečištění jednorázovými výrobky, dává Evropskému parlamentu silnou pozici při navazujících jednáních s Evropskou komisí. Další fáze přípravy jednání o nové legislativě bude probíhat během listopadu.

Zpravodajkou směrnice o jednorázových plastech je belgická europoslankyně Frédérique Riesová, která k úspěšnému hlasování uvedla: „Středeční rozhodnutí připravuje cestu k přijetí ambiciózní směrnice o jednorázových plastech. Je nezbytné chránit prostředí oceánů a snížit náklady na škody na životním prostředí způsobené znečištěním plasty v Evropě, které se odhadují na 22 miliard eur k roku 2030.“

Ulice bez cigaretových nedopalků

Evropský parlament se shodl také na opatřeních, která povedou ke snížení znečištění cigaretovými nedopalky. Odpad z tabákových výrobků, zejména cigaretových filtrů obsahujících plast, bude muset být do roku 2025 nižší o polovinu a do roku 2030 o 80 %.

Tlak na redukci cigaretových nedopalků dává logiku. Jediný kousek může znečistit pět set až tisíc litrů vody a doba jeho rozkladu trvá až 12 let.

Plastová strategie EU

Směrnice o jednorázových plastech je součástí komplexního balíčku řešení pod názvem Plastová strategie EU. Jde o vůbec první mezinárodní strategii, která se zabývá neodkladnou otázkou plastového odpadu hromadícího se v oceánech, na plážích i ve volné krajině. Cíle Evropské unie lze shrnout do tří základních kategorií, které se vzájemně doplňují. V první řadě jde o zvýšení množství recyklovaných plastů, ale také zlepšení orientace spotřebitelů pomocí zavedení pravidel pro určování a označování kompostovatelných a biologicky rozložitelných plastů.

Dále jde o již zmíněnou redukci jednorázových plastů i omezení používání mikroplastů ve výrobcích. V neposlední řadě pak Evropa podpoří vývoj nových technologií, které povedou ke snížení množství nebezpečných látek z recyklovaných plastů a nasměřování investic do vývoje chytřejších a lépe recyklovatelných plastových materiálů. Očekává se, že tyto kroky podpoří rozvoj recyklačního průmyslu a do roku 2030 v něm vznikne až dvě stě tisíc nových pracovních míst.

Pokud se chcete dozvědět o problému s plasty více, můžete navštívit komponovaný večer Konec doby plastové?, který proběhne 16. listopadu od 18:00 v Brně. Bude na vás čekat lehce provokativní talk show, kde mimo jiné vystoupí Anna Marešová, designérka oceněná prestižní cenou Red Dot Award, a zástupce Karlovarských vod, dále se můžete těšit také na módní přehlídku s modely od brněnských návrhářů nebo studentů ekodesignu. Více informací přímo v události akce na tomto odkazu.

Zdroj: Evropský parlament