Malajská farma mění odpad z restaurací na jídlo pro stovky lidí

Celé to začalo jako hledání pomoci pro nemocné členy rodiny. Nyní by se k malajským farmářům, jejichž komunita čítá na jednu stovku rodin, chtělo přidat pět set dalších. „A to bez jediné koruny, kterou bychom investovali do marketingu,” říká zakladatel projektu Will Chua.

Patricie Hnátková

19. 9. 2018

Hlavním posláním komunity FOLO (zkratka z anglického Feed Our Loved Ones, tedy Nakrmte ty, na kterých vám záleží), je zpracovávat odpad z tamních restaurací. Ten dostávají zadarmo, následně z něj vytvářejí kompost a ten pak slouží ke hnojení bio zeleniny a ovoce, které pěstují.

Komunitní biofarma

Počátky projektu sahají do roku 2014, kdy se ze zahraničí zpět do Malajsie vrátili čtyři kamarádi ze školních lavic. Chtěli být blíž svým rodinám, zároveň ale zjistili, že někteří z nich trpí už od dětství chronickými nemocemi, způsobenými nutričně nedostatečnou stravou.

A tak se jim v hlavě začala rodit myšlenka na komunitní biofarmu. Problém byl ale s hnojivem, a tak dostali nápad zpracovávat na kompost odpad z restaurací z druhého největšího města země Johor Bahru. Zbytky jídla dostávají zdarma, a tak na živiny cenný materiál nekončí na skládkách.

Každý den posbírají asi tři tuny nevyužitých potravin, které mění na kompost. Farma FOLO neleží na rozloze větší než jedno fotbalové hřiště, díky živinami nabitému kompostu, kterým se hnojí půda, jsou ale schopni vypěstovat dostatek bio zeleniny hned pro sto rodin.

Zelenina z farmy FOLO se prodává zákazníkům přímo od farmářů. V prodejním řetězci chybí prostředníci, jako jsou nákupčí velkých supermarketů, a tak může mít zelenina špičkovou kvalitu i dostupnou cenu zároveň.

Dostupná zelenina v bio kvalitě

V Malajsii se mnoho zemědělců potýká s nízkými výdělky i nevyhovujícím pracovním prostředím. Pro obyvatelé s nízkými příjmy jsou na druhé straně čerstvá zelenina a ovoce téměř nedostupné, o bio kvalitě nemluvě. A právě tyto dva problémy se snaží projekt FOLO vyřešit.

Členové komunity si místo jednorázového nákupu platí svůj celoroční podíl na množství vyprodukované zeleniny, což je výhodné jak pro farmáře, tak i konzumenty. Zákazníci dostávají nižší cenu a dlouhodobá finanční stabilita je zase výhodná pro pěstitele.

Will Chua říká, že hlavním kritériem při výběru zemědělců je znalost práce v oboru. „Je důležité, aby farmáři věděli, jaká úskalí i výhody skýtá pěstování biozeleniny a hnojení kompostem.” A dodává, že je pro něj momentálně nejdůležitější změnit podmínky, jaké v malajském zemědělství panují. „Doufáme, že se nám podaří znovuvzkřísit úctu k farmářům i farmaření,” uzavírá Will Chua.

Zdroje: Vulcan Post, The Straits Time, Red Bull Amaphiko