Prodlužte si léto: zmrzlinové potěšení s udržitelným příběhem

Se stoupající teplotou roste chuť na zmrzlinu, alespoň to vyplývá z výsledků rostoucích prodejů zmrzlinářských firem. Není divu, ledové osvěžení udělá v parnu dobře každému.

Kristýna Vobecká

24. 8. 2018

Vy si však díky našemu článku můžete pochutnat na zmrzlinách, které nejsou jen tak ledajaké, ale vyráběné s ohledem na životní prostředí v nejvyšší možné kvalitě. Už se vám sbíhají sliny?

Zmrzlináři bojují za větrné parky

Zmrzlina Ben & Jerry's, původem z amerického Vermontu, bývá často označována za nejlepší zmrzlinu na světě. Možná jste už ochutnali příchutě jako sušenkové těsto, čokoládové brownie, skořicový šnek, čokoládové košíčky s karamelem nebo jahodový cheesecake. Pokud ne, vřele vám je doporučuji.

Zmrzlina Ben & Jerry's je vyráběna z pravého biomléka, vajíčka jsou použita od slepic z volných chovů, sušenky pečeny v pekárně, která podporuje zaměstnávání znevýhodněných osob a společnost striktně dodržuje zásady fair trade – všichni dostanou spravedlivě zaplaceno za svou práci a produkty.

Ve vermontské továrně také dodržují šetrné postupy při výrobě a snaží se co nejvíce snižovat svou uhlíkovou stopu. Zmrzlinová společnost investuje do energeticky efektivních výrobních postupů, bioplynových stanic, které přetvářejí zbytky z výroby na energii, a obalové materiály použité pro balení zmrzlin pocházejí pouze ze zdrojů, které mají certifikát FSC (Forest Stewardship Council).

Mimoto se během letošního léta zapojila společnost Ben & Jerry's do kampaně na prosazení pobřežních větrných elektráren ve Velké Británii, jelikož podpora pro jejich výstavbu byla britským parlamentem pozastavena, a to i přestože je pro jejich výstavbu 76 % britské veřejnosti.

Společnost Ben & Jerry's v rámci kampaně prodávala zmrzliny s tematickými příchutěmi, jako jsou Jahodový Breeze Cake nebo Caramel Blew Blew. Tyto zmrzlinové kelímky byly na tzv. větrnou středu k dostání za polovinu ceny a společnost pořádá turné po britských městech, aby přesvědčila občany k aktivitám podporujícím větrné technologie.

„Chceme-li se vzdálit od znečišťujících fosilních paliv a vybudovat budoucnost založenou na čistých zdrojích, potom je větrná energie velmi důležitou složkou,“ uvedla zástupkyně společnosti pro sociální projekty Rebecca Baron pro britský Guardian.

Veganské zmrzlinové šílenství

V roce 2015 se kluk z Česka vydal na Jamajku a zpátky si přivezl nápad založit první značku raw zmrzliny na světě. Tu pojmenoval Rawito a její fungování je založeno na principech etického a trvale udržitelného podnikání. Zmrzlina je veganská, bez mléka, rafinovaného cukru, chemie, bez lepku a je vyrobena pouze z bio surovin. Veškeré přísady pro výrobu raw zmrzliny pocházejí od zodpovědných zemědělců.

Odpady vznikající při její výrobě jsou minimalizovány, vytříděny a zkompostovány. Navíc se při přípravě této dobroty používá energie z obnovitelných zdrojů, obaly jsou z recyklovaných a recyklovatelných materiálů a ve městě je zmrzlina prodávána pomocí energeticky soběstačných kol.

Tyhle nanuky jsou prostě snem každého eko, bio, dairy free, tedy bezmléčného šílence. A navíc jsou vynikající. Pochutnat si bez výčitek jak ke svému tělu, tak k životnímu prostředí si můžete třeba na příchuti vanilka a datle v bílé čokoládě, arašídové máslo, jablko a švestky, kokos nebo čokoláda s posypem z lískových oříšků. Nanuky Rawito jsou k dostání ve vybraných zdravých výživách a v síti velkoobchodů Makro.

Brněnský kopeček štěstí

V Brně se stojí fronty. Na co? Na veganskou zmrzlinu prodávanou z pastelových vozítek, která parkují po celém městě. Zmrzlina se jmenuje Božský kopeček a je vyrobena z čistě rostlinných surovin. Mezi Brňany si oblibu získala jak svým přírodním zpracováním, tak výjimečnými příchutěmi, které se každý den mění.

V nabídce mají třeba levanduli s borůvkou, kokos s mandarinkou, jahodu s bazalkou a meruňku s meduňkou. Božský kopeček má údajně v portfoliu už přes sto příchutí.

Zmrzlina také obsahuje minimum cukru, žádnou chemii, je vyrobena z ovoce a bylinek a taktéž uspokojí všechny odpůrce mléka nebo ty, co jsou alergičtí na laktózu. Usměvavá obsluha pastelových vozítek na zákaznících nešetří a naloží vám skutečně velký kopeček veganské zmrzliny. Navíc, pokud nebudete chtít zmrzlinu do kornoutku, dostanete kelímek z kukuřičného bioplastu, který je biologicky rozložitelný. A to už je dostatečný důvod, proč se vydat v létě do Brna, nemyslíte?

Zdroje: The Guardian, Ben & Jerry`s, Rawito, Cukrárna Tutti Frutti, České noviny

Foto: Brooke Lark, Daniel Hjalmarsson, Unsplash, Ben & Jerry, Rawito